Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Lökträdgårdens insekter

Bi som suger nektar i en krokus

Spana in insekter i lökträdgården och Botaniskas lökplanteringar.

Botaniskas lökväxter

På våren blommar det hundratusentals lkar i Botaniska. Vårblommande lökar är väldigt bra för bin och humlor. De ger dem deras första mat på våren.

Ungefär på samma sätt är det med lökväxterna runt om i Botaniskas gräsmattor. De skyndar sig upp på våren, vissnar sedan ner när gräs och örter börjar trängas. Näringen sparas i löken till nästa års blomning. Många lökar är giftiga eller smakar illa och får då vara ifred.

Nektar och pollen

Nektar suger biet i sig med snabeln. När den samlar pollen kan man se två gula klumpar på bakbenen. Dessa kallas för pollenbyxor. Man kan ibland se på färgen på pollenbyxorna vilken blomma biet har besökt.

Titta närmre

  • Kan du se om det är pollen eller nektar insekten samlar i blomman?
  • Kan du titta in i någon blomma och se vilken pollenfärg den har?

Senast uppdaterad: 2019-11-22 11:40