Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dahliarabattens insekter

Humla i dahliablomma

Spana insekter i Dahliarabatten.

Dahliarabatten

Om du går genom entrén till Botaniska, på huvudvägen förbi växthusen och passerar det stora gula huset så hittar du Dahliarabatten.

Under våren odlar vi här narcisser (olika påsk- och pingstliljor) och ibland också tulpaner och pärlhyacinter. Ofta är dessa uppskattade av bin och humlor innan det finns så mycket annat som blommar. 

Senare under sommaren planterar vi ut dahlior. Knölarna, som ser ut nästan som avlånga potatisar, sparas inomhus under vintern. På våen får de växa i växthus tills det inte längre är risk för frost. 

Dahlians besökare

Dahlior älskas av både bin, humlor, blomflugor och vissa skalbaggar.

Bin är ofta de vanligaste besökarna här. Kan du se om det är pollen eller nektar de samlar på blomman?

Pollen och nektar

När de samlar nektar suger de i sig det med sin snabel, när de samlar pollen samlar de ihop det på två håriga ställen på bakbenen, de så kallade pollenbyxorna. När byxorna är fulla ser de ut som två stora bollar på bakbenen. Se om du hittar ett bi eller en humla som samlat mycket pollen!

Man kan ibland se på färgen på pollenbyxorna vilken slags blomma de besökt. Vilken färg har dahliapollen?

Humlor och bin är mycket lurvigare än till exempel getingar. Kolla humlan på bilden nedan! Den har fått mycket pollen på sig. Pollenet, et gula frömjölet, har fastnat på den lurviga kroppen. 

Humla med pollen på rudbeckia

Humla med mycket pollen på sig.

Senast uppdaterad: 2019-04-10 11:43