Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Insekter i Trädgårdsföreningens rosarium

ljusrosa rosenknopp

Spana in insekter i Trädgårdsföreningens Rosarium.

Vad är ett rosarium?

Ett rosarium är en samling av olika rosor. I Trädgårdsföreningen, nära Drottningtorget i Göteborg, hittar du en stor sådan samling med både klängrosor, buskrosor, miniatyrrosor, thehybrider, fyllda rosor, enkla rosor... kort sagt rosor av alla slag. Med sina dofter, former och färger lockar de bin, humlor, fjärilar som du kan studera.

Honungsbin är här flitiga besökare. Var bor de? Kan du se kupor i närheten? Spana bort mot kullen bakom den stora bruna byggnaden!

Bra tid att besöka rosariet är juni-september.

I Trädgårdsföreningen finns det många andra blommor än rosor som lockar pollinatörer. Kolla runt och titta! Vad heter de som lockar mest? Ett speciellt ställe att leta är fjärilskullen, bakom Rosariet. Det är alldeles intill där bikuporna finns. Hittar du några fjärilar vid ditt besök? Vilka växter verkar fjärilarna tycka bäst om?

Nektar och pollenbyxor

Kan du se om det är pollen eller nektar som bina samlar i blomman? När de samlar nektar suger de i sig detta med sin snabel och samlar i honungsmagen, när de samlar pollen samlar de ihop det på två håriga ställen på bakbenen, de så kallade pollenbyxorna.

Man kan ibland se på färgen på pollenbyxorna vilken slags blomma de besökt. Vilken färg har rosenpollen?

Följ en pollinatör

Följ ett bi, en humla eller en fjäril, försiktigt, på avstånd utan att skrämma det! Tänk på att inte ställa dig så att du skuggar! Hur många blommor hinner din pollinatör besöka på 5 minuter?

Om du följer en fjäril eller ett bi, passa samtidigt på att anteckna blomfärg, blomform, doft... vad verkar just DIN pollinatör söka sig till?

Nosa på Rosa

Arter och hybrider av släktet Rosa har ofta fantastisk väldoft. Men alla doftar inte starkt. Vilka verkar bäst locka olika insekter? Är det doften, färgen eller formen som verkar vara viktigast?

Öppna rosor är sådana som inte har fullt med kronblad ända in i mitten. Ståndare och pistiller syns därför tydligt, precis som på vildrosor. Verkar de lyckas bättre med att locka insekter? Det borde ju vara lättare att hitta nektarn och pollenet i mitten jämfört med i de fyllda rosorna? Jämför!

Rosens frukter

Vad kallas rosens frukt, den som blir resultatet när pollinationen lyckats? Ser du några? Jämför på olika rosor! Hur skiljer de sig? Ser några goda ut? Man får inte plocka i Trädgårdsföreningen, men man kan hitta vilda rosor på en del ställen där det går att provsmaka. Vilka djur tror du är särskilt förtjusta i dessa?

Vresrosor och en del andra vilda rosor har stora frukter som används till te eller soppa. Visst! Nypon kallas dessa frukter.

Har du smakat nyponte? Nyponsoppa? Testa om du kan hitta i en butik! Kolla på paketet om du kan läsa något om näringsinnehåll. Vilket vitamin är det som nypon har extra mycket av?


Senast uppdaterad: 2019-11-22 14:58