Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bli ett Bi - Pollineringslek åk F-4

Bli ett bi - pollinationslek

Gör som ett bi, fjäril eller skalbagge för att göra pollineringen mer begriplig. Låna gärna vår pollineringslek eller gör en egen. I vår version ingår det en handledning, extra information om pollinering, masker och blommor för 30 deltagare. Ring och boka!

Vill du skapa lektionen på egen hand? Gör så här:

  1. Klipp ut och färglägg fjärils- eller bi-masker. Här kan man ta vara på tillfället för att kunna studera svenska arter i böcker och försöka färglägga dem så lika som möjligt.
  2. Klipp ut två stora blomformer i färgat papper.
  3. Klipp ut minst en näbb.
  4. Två elever eller lärare kommer att vara blommor, en elev kommer att vara en fågel som gillar att äta bin och fjärilar medan alla de andra med masker är pollinatörer.
  5. Alla pollinatörer får ett sugrör – en sugsnabel för att dricka nektar.
  6. Blommorna har en mugg fylld med äppeljuice och bomullstussar (pollen) som de ger till pollinatörerna när de kommer på besök.
  7. Pollinatörer får en tejp bit på armen där blomman kan fästa sitt pollen.
  8. Blommorna placerar ut sig på en ganska stor yta/gräsmatta där barnen kan springa.
  9. Pollinatörerna flyger över fältet från blomma till blomma. Blir de taggade (uppätna) av en fågel måste de lämna leken en stund. När de kommer fram till blomman tar de en slurk nektar och får en bomullstuss. De lämnar sedan bomullstussen till nästa blomma de besöker. Blomman är nu pollinerad!
  10. För att lägga in ett annat steg i leken kan man fråga eleverna om de kan rita en stor blomma på ett papper, och på andra sidan av pappret kan de rita en frukt. Här kan man vara ganska många blommor och färre pollinatörer. Precis som i den förra leken får pollinatörerna bomullstussar (pollen) från blommorna som de lämnar över till nästa blomma. Men när blomman får en ny tuss från en pollinatör vänder den sitt kort från blomma till frukt, för att visa att den har blivit pollinerad och att en frukt nu kan bildas.

Skriv ut och skapa masker till leken

LONA

Senast uppdaterad: 2019-01-23 08:23