Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Aktivitet - trötta ut ditt luktsinne

kaffebönor i glas på silverfat med juldekorerade nejlikapelsiner

Du behöver

  • En burk med t.ex. torkad basilika.
  • En burk med t.ex. torkad salvia.
  • En burk med en blandning av torkad basilika och torkad salvia.

Eleverna ska jobba två och två och alla grupper får en uppsättning av de ovan
nämnda burkarna. Märk burkarna med färgpluppar för att hålla isär dem.

Gör så här:

En elev luktar på salvian i ca 30 sekunder medan den andra luktar i ca 30 sekunder på basilikan. Båda luktar sedan i burken med blandningen av salvia och basilika.

Vad händer?

Eleverna kommer att uppleva blandningen olika. Den som luktat på basilika kommer endast att känna salvian i blandningen och för den andra eleven blir det tvärtom.

Förklaring

Den elev som luktade på basilika hade retat vissa doftsinnesceller medan den som luktade på salvia hade retat andra doftsinnesceller. Om luktsinnet utsätts för samma lukt en längre tid kommer det efter en stund att "tröttas ut" och till slut känner man inte denna lukt. Tänk på hur du upplever det när du har varit du i ett rum med en speciell doft. Efter en stund "vänjer man sig" och känner knappt doften längre. Doftsinnescellerna behöver lite tid för att återhämta sig.


Senast uppdaterad: 2019-11-25 08:22