Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Varmbänk

Vill du inte vänta på att vintern skall bli vår innan du börjar att odla? Antingen odlar du inomhus i krukor, eller varför inte göra en varmbänk?

Gör din egen varmbänk

I varmbänkens botten har man lagt ett tjockt lager obränd gödsel som bildar värme och gör att frön kan gro och plantorna skyddas från frost. Man kan använda en pallkrage eller liknande träram som odlingsbänk. Överst har man fönsterrutor eller, vilket är enklare och tryggare, skivor av kanalplast. I en sådan varmbänk kan man skörda rädisor och sallad redan i mars och driva plantor för utsättning och extra tidig skörd.

Material

Det man behöver är:

  • Två pallkragar
  • En skiva kanalplast
  • Två-tre skottkärrlass med färsk häst- eller kogödsel
  • Lika stor volym halm och/eller löv att blanda med gödseln
  • Eventuellt någon liter hönsgödsel till att "sätta fart"
  • Bra odlingslord, lagom till att fylla lådorna.
  • Eventuellt isolerskivor av frigolit, eller halmbalar, om det smäller till och blir RIKTIGT kallt efter man börjat odla.

Hur gör man?


Gräv en grop, lika stor eller något större än pallkragens yta. Förbered för detta innan vintern, när kälen kan göra det omöjligt att gräva! Fyll gropen helt med gödseln blandat med löv/halm. 

Ovanpå detta lägger man ett tunt lager jord och placerar sin pallkrage. Skydda pallkragen från direktkontakt med gödseln om du vill undvika att den snabbt ruttnar! Placera pallkragarna ovanpå, på varandra och fyll med odlingsjorden. Dubbla pallkragar för att det skall bli så djupt att inga rötter når ner i bädden som bränner. Börja med att så några lämpliga växter i rader, till exempel rädisa och sallad. Kål av olika sorter kan man sätta i små låga odlingstråg, till exempel uppklippta liggande mjölkpaket med hål tryckta i botten. Detta gör det lättare att sedan flytta ut kålplantorna när de vuxit lite, vädret blivit varmare och de behöver mer plats. Vattna väl och lägg på täckskivan!

När gödseln "bränner", eller "brinner", så betyder detta att de bakterier som håller på att bryta ner djurspillningen och växtresterna ger en massa värme. Det kan bli ända upp till 70 grader! Du ser när förbränningen är igång på att rutan immar igen av kondens. Håll koll på temperaturen! Vädra när vädret tillåter, och isolera runt och ovanpå lådan när det blir riktigt kallt: Glöm tex inte att stoppa om plantbebisarna på natten!

Lycka till!


Senast uppdaterad: 2019-11-25 08:13