Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tomat

Tomater i växthus

Tomater är både vackra och supergoda! De är inte svåra att odla på egen hand, bara det får bra med näring och gos skötsel.

Fakta om tomater

  • Tomat är en fruktgrönsak.
  • De första som odlade tomater var indianerna i Mexiko och Peru. När tomaterna kom till Europa trodde man först att de var giftiga och odlade dem enbart som dekoration.
  • Tomater behöver mycket värme, vatten och näring.
  • Man behöver förkultivera tomater inomhus så att de hinner mogna. Sedan planterar man om dem i mer näringsrik jord.
  • Man skiljer mellan högväxande tomater och busktomater. Högväxande tomater behöver bindas upp och "tjuvas". Det betyder att man nyper bort sidoskott som annars skulle stjäla kraft från huvudstammen. Busktomater behöver varken bindas eller tjuvas.
  • Tomaten får gula blommor som sedan utvecklas till gröna tomater. I solen mognar tomaterna och blir röda, gula eller t o m svarta! De kan vara små och runda, päron- eller äggformade eller jättestora med veck.
  • Tomater innehåller mycket B- och C-vitaminer. B-vitaminer stimulerar ämnesomsättning, immunsystem och celldelning. Vitamin C behövs för att hålla immun- och nervsystem friskt och bl. a för sårläkning.
  • Tomater är goda att äta som de är men används också i matlagning. Ketchup görs av tomater.
  • Tomat heter tomato på engelska. Deras mexikanska namn är tumatle.

Odla egna tomater

Förodla inomhus

Tomater behöver förkultiveras. Man sår dem inomhus i såjord. Såjord är väldränerad och näringsfattig vilket stimulerar rötternas tillväxt.

Skola om

När tomaterna har fått sina första "riktiga" blad (karaktärsblad) är det dags att plantera om dem. Nu behöver de en större kruka och mer näringsrik jord. För att plantera om dem håll i bladen inte i den tunna stjälken som lätt kan klämmas sönder.

Plantera tomatplantan djupare än den har suttit i första krukan. Man kan fylla jorden ända upp till de första riktiga bladen. Då bildas det nya rötter längs stjälken som gör att plantan står stabilare i jorden.

Avhärda

Utomhus är det ljusare, kallare och blåsigare än inomhus. För att vänja plantorna vid ett liv utomhus så låter man dem stå ute under dagen, lite längre för varje dag, och tar in dem över natten. Efter en veckas tid kan man plantera ut dem för gott. Tomater trivs bäst på en varm och skyddad plats.

Gödsla

Tomater behöver mycket jord och mycket näring. Därför ska man gödselvattna ett par gånger under sommaren. När tomaterna mognar ska man inte vattna för mycket. För att undvika
att de spricker är det viktigt med en jämn bevattning.

Skörda

I mitten/slutet av augusti ska man toppa tomatväxten så att de tomater som växer på plantan hinner mogna. När tomaterna blir röda är de mogna och kan skördas. Även omogna tomater kan skördas, då kommer de att eftermogna i värmen inomhus.


Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:18