Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Timjan

  • I antikens Egypten använde man timjan för att balsamera eller mumifiera människor, dvs. den metod där man konserverar människor för att kroppen inte ska ruttna. I antikens Grekland användes timjan som rökelse i tempel – det var också vanligt att man la det i badvattnet.
  • Gamla tiders hostmediciner innehöll bl.a. timjan. Timjansirap fanns på apotek och såldes ända in på 1900-talet som hostmedicin. Dagens forskning visar att timjan vidgar bronkerna och kan användas vid halskatarr.
  • Timjanolja har använts och används även idag som botemedel över en hel lista åkommor, här är några exempel: nagelsvamp, parasiter, muskelvärk, håravfall, depression, trötthet, huvudvärk, sömnlöshet, snarkning, hudproblem, njurproblem, ångest och stress.
  • Timjan ska odlas i soligt läge och jorden skall vara lätt och väldränerad. Den kan förökas med sticklingar eller genom att man delar plantan. Man kan även köpa fröer och så dessa på våren.
  • Bladen kan användas färska, men för vinterns behov kan de både torkas och djupfrysas. Det används till bl.a. soppa, sås, grytor, kött, fisk och te.
  • Timjan heter thyme på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:34