Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Solros

Fakta om solrosor

  • Solrosens vetenskapliga namn är Helianthus. Helia betyder sol och anthus betyder blomma.
  • Solrosen kommer från Mexico och har odlats i mer än 3000 år. Idag odlas den över hela världen.
  • Världens högsta solros var 7,38 meter.
  • Solrosor växer väldigt fort men vill gärna ha sol och mycket näring för att växa allra bäst. Det fungerar bra att förodla den inomhus i mager såjord omkring tre veckor innan utplantering.
  • Solrosfrön är en bra källa för vitamin E. Vitamin E skyddar cellerna mot skadliga ämnen, är bra för huden och skyddar huden mot solen.
  • Fåglarna älskar solrosfröer och det gör vi med. Man kan pressa fröerna för att få ut en olja som man kan laga mat med.
  • Solros heter sunflower på engelska och girasol på spanska.

Odla fina solrosor

Solrosorna är inte bara fina att titta på. De lockar även till sig humlor och bin som njuter av pollen och nektar. Senare kommer fåglarna för att frossa på fröerna.

Börja tidigt inne!


Om man vill komma igång kan man förodla inomhus redan i början på april. Fyll en kruka med 2/3 gödslad blomjord och näringsfattig såjord på toppen. Vattna så att jorden är fuktig.
Solrosorna ska stå svalt och ljust så fort den första grodden visar sig.

Stötta!

Stöd solrosen mot en pinne redan från början. Byt pinne när den växer. Stötta den hela tiden annars kan den ramla omkull!

Värna om

OBS!! Det är viktigt att solrosorna inte står i ett varmt fönster och blir gassade av solen. Då får de det jobbigt! De får heller inte stå för mörkt annars blir de långa och rangliga och orkar inte stå upp. De vill ha det svalt och ljust. Glöm inte att vattna.

När solrosorna är någon decimeter höga kan man ställa ut dem under dagtid och ta in dem på nätterna. Då vänjer de sig vid temperaturen och blir inte överhettade inomhus.

Plantera ute!

I början av juni borde det vara tillräckligt varmt för att plantera ut solrosorna. Jorden ska vara välgödslad. Plantera dem med ca 40 cm mellan plantorna så att de får lite utrymme.

Man kan så fröerna direkt på växtplatsen men då måste jorden vara tillräckligt varm (maj/juni). Tryck ner fröerna ca 1cm och täck över med jord.

Glöm inte att vattna och kanske ge lite extra gödsel i juli, det gillar de. Tänk att kunna njuta av fina solrosor på sommaren.

Lycka till!


Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:16