Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Rödbeta

  • Rödbetan odlades först för bladens skull.
  • Den härstammar från Strandbetan som fortfarande kan växer vilt längs Bohusläns stränder. Odling av betor har förekommit i närmare 3 000 år. I Sverige började man inte äta rödbetor förrän på 1700 -talet .
  • Rödbetan kan odlas på de flesta jordar, men trivs bäst på mullrik jord. Den är lättodlad och härdig, och den kan odlas långt norrut.
  • Fröerna sås tidigt på våren.
  • Rödbetor är nyttiga och innehåller fiber, protein, kolhydrater, vitamin C och järn mm.
  • Bli inte rädd om du kissar rött efter du ätit rödbetor – du är inte döende. Det är bara rödbetans starka färgämnen som har färgat ditt kiss.
  • Rödbetor kan rivas råa och användas i sallader eller hackas, ångas, kokas och ugnsbakas.
  • Rödbeta heter beetroot på engelska (UK) eller beets om man kommer från USA.

Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:14