Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rödbeta

  • Rödbetan odlades först för bladens skull.
  • Den härstammar från Strandbetan som fortfarande kan växer vilt längs Bohusläns stränder. Odling av betor har förekommit i närmare 3 000 år. I Sverige började man inte äta rödbetor förrän på 1700 -talet .
  • Rödbetan kan odlas på de flesta jordar, men trivs bäst på mullrik jord. Den är lättodlad och härdig, och den kan odlas långt norrut.
  • Fröerna sås tidigt på våren.
  • Rödbetor är nyttiga och innehåller fiber, protein, kolhydrater, vitamin C och järn mm.
  • Bli inte rädd om du kissar rött efter du ätit rödbetor – du är inte döende. Det är bara rödbetans starka färgämnen som har färgat ditt kiss.
  • Rödbetor kan rivas råa och användas i sallader eller hackas, ångas, kokas och ugnsbakas.
  • Rödbeta heter beetroot på engelska (UK) eller beets om man kommer från USA.

Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:14