Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rädisa

  • Man vet att rädisor har odlats i Kina och Japan under en lång tid och att romarna kände till den för ca 2000 år sedan. Den har funnits i Sverige sedan 1600-talet men blev inte populär förrän på 1800-talet.
  • Rädisan är en rotfrukt. Man äter den uppsvällda roten. Men man kan faktiskt även äta blasten, fast bladen känns något sträva på tungan.
  • De som jobbade på pyramiderna i forntida Egypten för cirka 2000 år sedan fick betalt i rädisor, lök och vitlök.
  • Rädisor växer upp snabbt och kan odlas på de flesta ställen men de trivs bäst lite halvskuggigt och i en mullrik, porös jord.
  • Rädisfröerna sås i omgångar, och man kan börja tidigt på våren.
  • De skördas 4-5 veckor efter sådd. Om man väntar för länge med att skörda blir de långa och träiga.
  • Vi äter mycket råa rädisor men man kan lägga dem i grytor och tillaga dem på olika sätt. Rädisor i salladen på sommaren är gott. Eller varför inte lägga dem på din macka, använda dem till en god dipp eller ät dem till en god ost.
  • Jättestora rädisor kallas på svenska istället rättika.
  • Rädisa heter radish på engelska och Haikon på Japanska.

Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:02