Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Rädisa

  • Man vet att rädisor har odlats i Kina och Japan under en lång tid och att romarna kände till den för ca 2000 år sedan. Den har funnits i Sverige sedan 1600-talet men blev inte populär förrän på 1800-talet.
  • Rädisan är en rotfrukt. Man äter den uppsvällda roten. Men man kan faktiskt även äta blasten, fast bladen känns något sträva på tungan.
  • De som jobbade på pyramiderna i forntida Egypten för cirka 2000 år sedan fick betalt i rädisor, lök och vitlök.
  • Rädisor växer upp snabbt och kan odlas på de flesta ställen men de trivs bäst lite halvskuggigt och i en mullrik, porös jord.
  • Rädisfröerna sås i omgångar, och man kan börja tidigt på våren.
  • De skördas 4-5 veckor efter sådd. Om man väntar för länge med att skörda blir de långa och träiga.
  • Vi äter mycket råa rädisor men man kan lägga dem i grytor och tillaga dem på olika sätt. Rädisor i salladen på sommaren är gott. Eller varför inte lägga dem på din macka, använda dem till en god dipp eller ät dem till en god ost.
  • Jättestora rädisor kallas på svenska istället rättika.
  • Rädisa heter radish på engelska och Haikon på Japanska.

Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:02