Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Potatis

Potatis är en populär knöl som är både god och lätt att odla själv.

Fakta om potatis

  • Potatis är idag västvärldens vanligaste grönsak. De delarna man äter kallas stamknölar.
  • Potatisen kommer ifrån en bergskedja i Sydamerika som heter Anderna, där den har odlats i 10 000 år.
  • Potatis odlades vid Uppsala universitet redan 1658. Men det var troligen Jonas Alströmer från Alingsås, som var den förste som verkade för att potatisen odlades i stor skala och användes till människoföda.
  • Potatis går att odla i de flesta jordar, bäst för potatis är mager och väldränerad jord.
  • Man kan förgro potatis för tidig skörd. Potatisen kan läggas i en äggkartong. De ska stå ljust (inte i direkt solljus) och svalt i rumstemperatur, så får potatisen fina mörka groddar. Sedan sätter man dem i jorden.
  • På vintertid är potatis en viktig C-vitaminkälla. Den är också rik på järn och innehåller mycket stärkelse.
  • Kan du komma på fem olika sätt på hur man kan laga en potatis?
  • Potatis heter potato på engelska. På Quechua ett indianspråk som talas i Anderna där potatisarna kommer ifrån, heter potatis Papa.

Odla prima potatisar

Potatis har odlats i vårt land i över trehundra år. Från början kommer potatis ifrån bergskedjan Anderna i Sydamerika. Det finns väldigt många olika sorter. 

Börja tidigt inne!

Om man vill komma igång kan man förgro eller förodla potatisarna inomhus. När man förgror lägger man fram dem i ett soligt fönster så att groddarna får mycket ljus. Groddar som får ljus blir korta, mörka och kraftiga. De kanske till och med börjar få blad.

Vid förodling sätter du ner en sådan förgrodd potatis i en stor kruka, hink eller säck med näringsrik jord, vattnar och odlar potatisplantan inomhus tills det är helt frostfritt ute.

Sköt om!

Potatislandet skall ha mycket gödsel för att det skall bli en stor skörd. Kompost och kogödsel brukar bli bra. o Glöm inte att kupa potatisplantorna ordentligt! När man kupar lägger man upp mycket lord runt plantan så att inga potatisar hamnar så nära jordytan att de får solljus på sig. Får knölarna sol på sig blir de gröna. Gröna potatisknölar innehåller solanin som är giftigt.

Man kan också täckodla potatisarna. Då täcker man marken med gräsklipp, löv, hö eller halm och behöver inte kupa. Om du sedan ser till att potatisarna får tillräckligt med vatten så växer de bra.

Om plantorna får bruna fläckar på bladen och bladen sedan torkar och dör så har ni drabbats av potatisbladmögel. Gräv upp dessa plantor innan det sprider sig, och framför allt innan nästa regn, annars blir det brunröta i potatisen och den blir oätlig. Så länge det bara blivit bladmögel så är de fortfarande goda att äta.

Lycka till!

 


Senast uppdaterad: 2019-11-28 15:59