Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Persilja

  • Persiljan är en av våra äldsta kulturväxter. Den kommer från Medelhavsområdet och kom till Sverige på 1700-talet. Den har använts både som trolldoms- och läkeväxt och senare som älskad kryddväxt.
  • Namnet kommer av latin för Petrussalt. Persilja, såväl som selleri, användes förr till att dryga ut det dyra importerade saltet. Örtsalt är alltså ingen ny företeelse, men har idag förstås ett mycket högre kilopris än rent salt!
  • Det finns slät- eller krusbladig persilja och även rotpersilja där man äter roten som grönsak.
  • Persilja tar lång tid att gro och förr trodde man att fröet först skulle ner till djävulen i helvetet sju gånger innan det kom upp ur jorden. Man trodde att bara häxor eller gravida kvinnor kunde odla persilja. Persiljan fick inte flyttas till en annan växtplats för då skulle huset drabbas av olycka.
  • Persilja är rik på järn som kroppen behöver för att bilda röda blodkroppar. Den är även rik på vitamin A och C. Man använder persilja för att lindra insektsbett, behandla sår eller friska upp andedräkten. Den är även urindrivande och kan öka mjölkproduktionen vid amning.
  • Både stjälkar och blad kan användas färska, djupfrysta eller torkade. I övrigt passar persiljan som krydda till t.ex. soppor, äggrätter, marinader, grönsaker, potatis, sås, kött och fisk.
  • Persilja heter parsley på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:36