Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Morot

En av våra vanligaste och smaskigaste rotfrukter!

  • Moroten är en näringsrik rotfrukt.
  • Den har odlats i minst 2000 år i Asien och Egypten. För cirka 600 år sedan spreds den till Kina och sedan vidare till Europa.
  • Morötter växer bra på de flesta jordar, jorden ska vara lös och lucker. De gillar soliga lägen.
  • Morötter sås så tidigt som möjligt på våren eftersom fröna behöver lång tid för att gro.
  • Morötter innehåller ett ämne som heter karotin som i kroppen omvandlas till vitamin A. Vitamin A är bra för synen, men även viktig för håret, naglarna och huden.
  • Andra världskrigets stridspiloter åt väldigt många morötter för att kunna se bättre under nattflygningarna.
  • Råa morötter kan ätas hela, skurna, rivna eller pressade som saft.
  • Kokta morötter är goda med bara lite smör eller kan användas i grytor, gratänger, soppor och wok. Mums!
  • Morot heter carrot på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-11-28 15:55