Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mangold

Mangold är en god grönsak som har vackra blad och stjälkar som man äter.

Lite fakta

  • Man vet att de gamla grekerna odlade mangold för över 2 000 år sedan.
  • Mangold är en tvåårig släkting till rödbetan, men den saknar den uppsvällda roten. Titta man på bladen så ser man att de är väldigt lika.
  • Mangold kan växa på de flesta jordar, men trivs bäst på en välgödslad, mullrik, lite lerhaltig jord.
  • Så direkt på friland i början på maj. Redan efter 6-8 veckor kan man börja skörda. Skär man ner hela växten kommer det snart nya blad.
  • Nyttig mangold innehåller bland annat mycket järn. Kroppen behöver järn för att bilda röda blodkroppar. Brist på järn gör att det bildas för få röda blodkroppar och kroppen får inte tillräckligt med syre.
  • Mangold heter chard på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-11-22 10:56