Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lavendel

Lavendel

En allsidig ört som doftar fantastiskt gott.

  • Lavendel växer på stenig mark och har sitt ursprung i norra Medelhavsområdet.
  • Man odlade lavendel redan under antiken (ca 3000 f.Kr. till 500 e.Kr) som medicinalväxt. Den sägs ha en lugnande effekt, är bra för matsmältningen, används mot huvudvärk och är även urindrivande. Lavendelextrakt är dessutom bakteriedödande och kan användas som sårmedel och på insektsbett.
  • Lavendelolja används idag bland annat vid framställning av fin parfym och odlas kommersiellt främst i Sydeuropa.
  • Torkade blommor av lavendel används bland annat i doftpåsar. Påsarna läggs i klädskåp för att hålla borta mal och andra insekter och för att sprida en härlig doft.
  • I södra Europa används blommorna för att smaksätta vinäger, marmelad, skorpor och te. Bladen kan även användas som kryddning i stuvningar och grytor, särskilt med viltkött.
  • Blommorna innehåller mycket nektar, vilket gör dem mycket populära bland bin. Nektarn ger en fin honung.
  • Lavendel är en soldyrkare! Planteras helst i ett väldränerat läge, i magra jordar, gärna i en upphöjd bädd. Den tycker inte om regniga höstar och vårar. Billigaste sättet att få nya lavendelplantor är att föröka dem från sticklingar. Man bör beskära lavendel en gång om året.
  • Namnet lavendel kommer av latinets lavare som betyder tvätta, redan under antiken sattes blommorna i tvättvatten.
  • Lavendel heter Lavender på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:25