Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Gurkört

  • Gurkörten har under flera hundra år använts som medicinalväxt. Munkar tog den till Sverige under medeltiden för över 1000 år sedan.
  • Gurkörten har använts som botemedel mot reumatism, feber, hudutslag och magbesvär. I Iran gör man te av bladen och dricker det under förkylningstider.
  • Växten är ettårig, men självsår sig lätt och hamnar lite överallt. Gurkörten sås på våren i soligt läge. Den trivs i mager och väldränerad jord.
  • Den har en smak som påminner om gurka. De vackra blå blommorna kan strös färska över sallad som en vacker dekoration. Blommorna kan även frysas in i iskuber och sedan användas till drycker av olika slag. De späda bladen kan användas till dressingar, hackas till sallad eller kokas som spenat.
  • Gurkört heter borage på engelska

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:32