Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gräslök

  • Gräslök är vildväxande i de norra delarna av Eurasien och Nordamerika och är en av våra få vilda lökarter. Den odlade formen bildar täta tuvor och sidoskott till skillnad mot den vilda och trivs i välgödslad, mullrik, fuktig och väldränerad jord.
  • Både blad och blommor kan ätas. Växten innehåller mycket A- och Cvitaminer och en del mineraler.
  • Gräslöken användes förr för att behandla hosta, frossa och skörbjugg. Idag använder vi den mest för att krydda olika maträtter – från sill till sallader och såser. Bladen kan frysas och torkas. Blommorna kan torkas eller användas färska som dekoration, till exempel i en sallad.
  • Den kan odlas både inom- och utomhus. Enklast är att köpa en färdig planta men den går även att driva upp från frön. Gräslök står gärna i soligt läge men har inget emot en skuggig plats under dagen.
  • Klipp inte av allt när du skördar. Lämna en del för att den ska orka producera nya strån. Klipper du bort blommorna kommer det mer blad.
  • Gräslökens blommor är nektarrika och uppskattas av bin, humlor och andra pollinatörer.
  • Gräslök heter Chives på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:27