Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gräslök

  • Gräslök är vildväxande i de norra delarna av Eurasien och Nordamerika och är en av våra få vilda lökarter. Den odlade formen bildar täta tuvor och sidoskott till skillnad mot den vilda och trivs i välgödslad, mullrik, fuktig och väldränerad jord.
  • Både blad och blommor kan ätas. Växten innehåller mycket A- och Cvitaminer och en del mineraler.
  • Gräslöken användes förr för att behandla hosta, frossa och skörbjugg. Idag använder vi den mest för att krydda olika maträtter – från sill till sallader och såser. Bladen kan frysas och torkas. Blommorna kan torkas eller användas färska som dekoration, till exempel i en sallad.
  • Den kan odlas både inom- och utomhus. Enklast är att köpa en färdig planta men den går även att driva upp från frön. Gräslök står gärna i soligt läge men har inget emot en skuggig plats under dagen.
  • Klipp inte av allt när du skördar. Lämna en del för att den ska orka producera nya strån. Klipper du bort blommorna kommer det mer blad.
  • Gräslökens blommor är nektarrika och uppskattas av bin, humlor och andra pollinatörer.
  • Gräslök heter Chives på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:27