Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud t.om. 30/9. Växthusen är stängda och ska rivas. Nya står klara 2027 Läs mer

Ärter och bönor

  • Ärter och bönor är baljväxter och bildar ärt- eller bönskidor som innehåller flera ärter/bönor. Bönor och ärter är växternas frön. Man skiljer dem åt på formen: ärter är runda medan bönor är mer njurformade.
  • Det finns baljväxter som har ett buskliknande växtsätt och andra som kan slingra sig högt upp på långa störar.
  • Ärter växer vid relativt låg temperatur medan bönor behöver mycket värme för att börja gro och växa.
  • Ärter och bönor samarbetar med bakterier som sitter i små vita knölar längs bönornas rötter. Växter behöver kväve. Bakterierna tar upp kväve från luften och gör om det så att växterna kan nyttja det. Genom att odla baljväxter och sedan plöja ner dem i marken kan man alltså gödsla jorden.
  • Bondbönor, spritärter, spritbönor eller sojabönor får växa tills de mognar. Då plockar man ut fröna och torkar dem. På så sätt kan man lagra dem länge innan man behöver äta upp dem. När det gäller brytbönor, skärbönor, vaxbönor och sockerärter äter man de omogna baljorna. Sockerärter går bra att äta råa men bönor innehåller ett svagt gift som försvinner när man kokar dem.
  • Både ärter och bönor är rika på protein och innehåller mycket mineraler och vitaminer. Sojabönor innehåller lika mycket mineraler, vitaminer och protein som kött och är därför en viktig del av en vegetarisk kost.

Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:20