Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud t.om. 30/9. Växthusen är stängda och ska rivas. Nya står klara 2027 Läs mer

Skolträdgården

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 6
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 6

Elever kommer att besöka oss fyra gånger under växtsäsongen för att följa sina växter från sådd till skörd. Vi jobbar med olika teman på varje träff, allt från kompost och kretslopp till fotosyntes. Förhoppningen är att lärarna och eleverna få massor av inspiration och erfarenheter som de sedan kan använda på sina egna skolgårdar.

Mat förenar oss alla

En skolträdgård är en kraftfull lärandemiljö. Eleverna får en möjlighet att engagera sig i odling i liten skala och lära sig om ansvar. Genom att följa odlingsåret med allt vad det innebär, från vårförberedelserna till kompostering, sådd, skötsel och skörd utvecklar de en större förståelse för naturens kretslopp.

För många barn är en trädgård den enda chansen att komma nära naturen och det är inte alla som har den möjligheten. Att komma i kontakt med naturen i tidig ålder är oerhört viktigt. Forskning visar att barndomens naturupplevelser är starkt kopplade till vuxnas attityder till naturen.

Odling kan även bidra till elevernas hälsa. Barnen blir stolta över sina frukter och grönsaker och blir mer motiverade att smaka på nya saker. De får en förståelse för var maten kommer ifrån och hur den produceras. Trädgårdsarbete erbjuder även på ett brett utbud av fysisk aktivitet genom grävning, plantering och ogräsrensning. Dessutom är det en aktivitet som de kan fortsätta med under hela livet.

Mat förenar oss alla! Kan det finnas ett bättre sätt att lära sig om växter och kretsloppet?

Skolträdgården i Botaniska

Följ skolträdgårdens utveckling och barnens arbete på instagram

Odling

Här hittar ni tips, idéer och material för att kunna jobba med odling.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 13:34