Perennträdgården

Mitt i Botaniska trädgården ligger den stora perennträdgården.

Här visar vi ungefär 500 tidigblommande och 450 högsommarblommande sorters perenner, som finns att köpa i handeln. I den centrala delen av perennträdgården visas så kallade praktrabatter med större perenner i olika höjder. Den här typen av planteringar kräver mycket näring och skötsel. I stenpartierna längs muren och i slänten upp mot stora gräsmattan odlas främst kuddformiga och mattbildande låga växter. Stenpartiväxterna blommar huvudsakligen under vår och försommar men perennträdgårdens verkliga höjdpunkt inträffar från midsommar till sen höst då praktrabatterna blommar som vackrast.

I perennträdgården är växterna ordnade i en färgskala från bleka pastellfärger i ytterkanterna till starka varma färger i mitten runt den antika bronsfontänen från Japan. Vår ambition är att inom rabatternas färgteman ge inspiration och många exempel på vackra kombinationer av växter utifrån färg, storlek och form. Färgkomposition med perenner är en engelsk tradition, som främst grundar sig på trädgårdsarkitekten Gertrude Jekylls arbete kring förra sekelskiftet.

Bland enskilda växter vill vi nämna vippvallmo (Macleaya cordata), som under goda förhållanden kan nå tre meter och passar utmärkt både ensamstående och som fondväxt i rabattens inre del. Höstsilverax (Actaea simplex 'Brunette') med purpurfärgade blad får på sensommaren spiror med vita blommor som sprider en utsökt väldoft i sin omgivning. Här finns också många olika sorter av rikt blommande trädgårdssolbrud (Helenium autumnale).


Senast uppdaterad: 2018-08-16 14:00