Perennträdgården

Mitt i Botaniska trädgården ligger den stora perennträdgården.

Växterna i stenpartierna längs muren och i slänten upp mot stora gräsmattan blommar huvudsakligen på våren och försommaren. De flesta stenpartiväxter som visas här är förädlade eller utvalda former, som är extra rikblommande och lättodlade.

Avdelningens verkliga höjdpunkt inträffar då de färgkomponerade rabatterna längs huvudgången blommar från midsommartid till sen höst. Växterna i dem är ordnade i en glidande skala från bleka pastellfärger till starka varma färger i mitten runt den antika bronsfontänen från Japan.

Färgkomposition med perenner är en engelsk tradition, som främst grundar sig på trädgårdsarkitekten Gertrude Jekylls arbete kring sekelskiftet.

Bland enskilda växter vill vi slå några extra slag för vippvallmo (Macleaya cordata), som inte liknar någon annan vallmo, silverax med purpurfärgade blad (Actaea simplex 'Brunette') och de många olika rikblommande sorterna av trädgårdssolbrud (Helenium autumnale).

Grundtanken med denna del av trädgården är att visa besökarna ett rikt sortiment av perenner, som finns att köpa i handeln. Dessutom är ambitionen att inom rabattens färgtema ge många små exempel på vackra kombinationer av växter.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:23