Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mynta

  • Man har odlat mynta i långt över 2000 år. Romarna tog myntan till resten av Europa och det finns många olika sorter som t.ex. pepparmynta, grönmynta, krusmynta och gråmynta.
  • Förr använde man mynta som botemedel mot magbesvär och för att främja matsmältningen. Man gned den mot tänderna för att göra dem vita. Den användes också för att läka bett från insekter och även hundar, hindra mjölk från att surna och hålla undan möss och råttor som ogillar doften. Man kunde också gnida in mynta i bord och stolar när det var fest.
  • Mynta är lättodlad och sprider sig lätt. Man kan odla dem både inomhus och utomhus. De planteras soligt eller halvskuggigt, lämpligtvis i en nedgrävd hink utan botten för att begränsa spridningen.
  • Bladen används färska eller kan torkas på en varm, mörk och luftig plats. Bladen kan också frysas. Testa att göra ett härligt te!
  • Bladen används färska eller torkade. Mynta används mycket i Indien och Mellanöstern och även i England där man kokar färskpotatisen tillsammans med mynta – prova - det är supergott!
  • Myntan används även idag i medicinskt syfte för att bl.a. lindra magbesvär.
  • Mynta heter mint på engelska.

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:31