Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gurkört

  • Gurkörten har under flera hundra år använts som medicinalväxt. Munkar tog den till Sverige under medeltiden för över 1000 år sedan.
  • Gurkörten har använts som botemedel mot reumatism, feber, hudutslag och magbesvär. I Iran gör man te av bladen och dricker det under förkylningstider.
  • Växten är ettårig, men självsår sig lätt och hamnar lite överallt. Gurkörten sås på våren i soligt läge. Den trivs i mager och väldränerad jord.
  • Den har en smak som påminner om gurka. De vackra blå blommorna kan strös färska över sallad som en vacker dekoration. Blommorna kan även frysas in i iskuber och sedan användas till drycker av olika slag. De späda bladen kan användas till dressingar, hackas till sallad eller kokas som spenat.
  • Gurkört heter borage på engelska

Senast uppdaterad: 2019-12-02 10:32