Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

8. Vad händer med löven?

höstlöv i en stor hög på gräsmatta

Laboration 8

Låna kompostväskan och du kan hålla lektionen själv i Botaniska trädgårdens
demonstrationskompost. 

Boka kompostväskan

Syfte

Ta reda på vad som händer med nedfallna blad i naturen genom att skapa en liknande mikromiljö i en glasburk.

Det här behöver du

Gråsuggor, löv, några deciliter jord från platsen där du plockat löven, glasburk med lock, blomspruta.

Ungefärlig tidsåtgång

1–3 veckor. Lämplig årstid är maj–november

Gör så här

Hämta några fuktiga och bruna blad som du hittar till exempel under en buske på skolgården. Lägg dem i en glasburk. Stoppa försiktigt ner 5-10 gråsuggor i glasburken. Häll i någon deciliter jord från platsen där djuren hittades. Spruta en eller två gånger med vatten från en blomspruta (fin duschstråle) ner i burken och lägg på locket. Locket ska inte stängas helt, utan bara för att behålla fuktigheten i burken, samtidigt som en liten ventilation sker. Ställ burken ljust men inte i direkt solljus och vänta 1-3 veckor. Duscha med blomspruta ungefär en gång i veckan.

Kan du se vad det är för slags löv du samlat? Titta i en flora. Löv från olika träd bryts ner olika snabbt. Gör i ordning flera burkar och testa. Dokumentera genom att skriva och fotografera vad som hänt varje vecka.

  • Vad har händer med löven?

Lite fakta om gråsuggan

Gråsuggor är små kräftdjur som andas med gälar. En del arter lever i vatten, andra på land. Vare sig du letar under en sten eller i en fuktig källare, så kan du nästan vara säker på att hitta gråsuggor. De ser ut som riktiga urtidsdjur med sina 14 ben och hårda ryggsköldar – de fanns redan för mer än 350 miljoner år sedan. Gråsuggan är känslig för ljus och värme och ligger under stenar i väntan på mörkret. De hör till de så kallade nedbrytarna. Det betyder att de till exempel äter vissna löv och omvandlar dem till jord igen.

Om du vill hitta gråsuggor kan du titta under stenar och stockar. Blomkrukor utomhus brukar vara populära boplatser för bland annat gråsuggor. Var beredd med en liten burk om du vill samla till ett experiment. Gråsuggan springer snabbt och vill fly ljuset. Var snäll mot de gråsuggor du samlat in!

När experimentet är klart – släpp ut dem i naturen igen!


Senast uppdaterad: 2019-11-28 15:06