Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av covid är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 
Entréavgift 20 kr, tack för att du bidrar. Swish Nr 123 137 1368

Stallbacken

Stallbacken med dagliljor

Namnet Stallbacken knyter an till gångna tider i trädgården. Den gråmålade byggnaden strax intill var förr ett stall där de nordsvenska trotjänarna Herkules, Fingal och Balder mumsade sin havre när de inte släpade kärror med växter, jord och sten genom trädgården. Ända in på 1960-talet användes hästar i trädgården.

Stallbacken som trädgårdsanläggning är från år 2004. Den ligger framför nedre växthusgaveln och grundar sig på en donation efter förre köpmannen John Candow (1922–2002). Då denne avled beslöt de efterlevande att låta en stor del av hans växtsamling leva vidare i Botaniska trädgården. Det var en uppskattad gåva, eftersom John Candow var sin tids främste expert på och odlare av släktet dagliljor (Hemerocallis) i Sverige.

Långt innan dagliljan blev högsta mode i trädgårdarna samlade och förädlade John Candow denna växt. Han framställde själv flera hybridsorter av stort värde, t.ex. den utsökt orangerosa miniatyren "Light Young Tiger". I slutet av John Candows liv växte ca 350 olika dagliljor – varav 50 egna hybrider – i hans trädgård. Det är flertalet av dessa som nu nu lever vidare på Stallbacken i Botaniska. Men det är inte nog. Under hela växtsäsongen är Stallbacken praktfull med ett vårflor av olika lök- och knölväxter och senare blomning av bland annat pärlbuske (Exochorda 'The Bride'), jättenysrot (Veratrum californicum) och den märkliga örtartade berberisväxten Dysosma versipeliae från Ostasien.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 10:21