Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. The greenhouses are closed due to corona virus. Restaurangen har öppet ons-sön kl 11 - 16

Klonarkivet

I Landeriträdgården finns ett lokalt klonarkiv med uppdrag att bevara äldre så kallade mandatsorter av perenner, lökar och knölar från Västra Götaland. Växterna har en dokumenterad odlingshistoria före år 1940. Som lokalt klonarkiv är Botaniska en del av Nationella genbanken och bevarandet av den odlade mångfalden.

Nationella genbanken, som bildades 2016, bygger på arbetet inom Programmet för odlad mångfald (Pom). Verksamheten syftar främst till att bevara äldre utvalda sorter av frukt, bär, köks- och prydnadsväxter. Samtliga bevarade sorter har svensk odlingstradition.

Idag finns ca 30 lokala klonarkiv runt om i landet som bevarar den egna regionens äldre trädgårdsväxter. Av säkerhetsskäl odlas varje utvald sort på två olika platser, dels i ett lokalt klonarkiv, dels i Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 

Ju fler som odlar en äldre sort, desto större är dess möjlighet att leva vidare. Tänk därför på att även din odlargärning räknas! En sort som en gång gått förlorad kan aldrig återskapas.


Senast uppdaterad: 2020-07-09 11:36