Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Landeriträdgården

Landerierna kan man kalla för stadsherrgårdar. De ägdes av staden och arrenderades ut till "förtjänta borgare". Denna trädgård visar vad som var modernt vid stadens landerier på 1800-talet. Det gula huset heter Stora Änggården. Det byggdes 1812 och är i strikt mening inte något landeri. Botaniskas prefekter (chefer) har bott i huset sedan trädgården öppnades 1923.

Stilen i Landeriträdgården är klassiskt formell. De klippta häckarna skapar ett symmetriskt trädgårdsrum. Även urnor, fontän och bänkar är valda för att passa in i den tidsenliga stilen. Formspråket liknar de äldsta kända trädgårdarna i Persien för tusentals år sedan. De kallades pairi-daeza, det är därifrån vårt ord paradis kommer.

Rabatterna innehåller äldre kultursorter av perenner och lökar, som är värda att bevara ur ett kulturhistoriskt odlingsperspektiv. Ett klonarkiv för växtmaterial från Göteborgs och Bohus län, Dalslands län och gamla Älvsborgs län är under uppbyggnad. Inom ramen för Programmet för Odlad Mångfald (POM) visar vi perenner och lökar som odlades i Sverige före 1940 och som är en del av vårt kulturarv.

Vi arbetar tillsammans med andra botaniska trädgårdar, Sveriges lantbruksuniversitet, genbanken NordGen, med flera, för att rädda och bevara det gröna kulturarv som våra gamla prydnadsväxter utgör. Flera av dessa växter finns att köpa under varumärket Grönt kulturarv®. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, en intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper.

Sevärt

Fjädernejlikan (Dianthus Plumarius-Gruppen 'Marieberg') har vita blommor med fransiga kronblad och ett mörkt rosalila öga i mitten. De kännetecknas av en behaglig, kryddig doft. Fjädernejlikan har fått namnet 'Marieberg' efter gården på Orust, där den odlades i början av 1900-talet. Fjädernejlikan lanseras under varumärket Grönt kulturarv®.

Jätteprästkragen (Leucanthemum x superbum 'Bröllopsgåvan') har upp till 10 cm stora blommor. Den växer i Klagstorp i Skåne och har gått i arv i minst fyra generationer. Marit, som odlar den idag, kan spåra den tillbaka till 1923. Då gifte sig Marits svärmors mor och fick jätteprästkragen i bröllopsgåva av sin mor. Jätteprästkragen lanseras under varumärket Grönt kulturarv®.

Du kan göra en insats

Känner du till var det finns gamla rabattperenner eller har du själv några i din trädgård? Det kan vara exempelvis aster, hosta, höstflox, pion, riddarsporre eller solbrud. De bör ha planterats/odlats före år 1940. Skicka i så fall mail till botaniska.tradgarden@vgregion.se.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:23