Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Covid-19

Tänk på att hålla avstånd till andra besökare och till vår personal. Tack för hjälpen. Det är förbjudet att framföra cykel, elsparkcykel, rullbrädor etc i trädgården. Hundförbud råder t.om. 30/9

Landeriträdgården

Landeri kan även kallas stadsherrgård. Landerierna ägdes av staden och arrenderades ut till "förtjänta borgare". Här i vår Landeriträdgård visar vi vad som var modernt vid stadens landerier på 1800-talet. Det gula huset heter Stora Änggården. Det byggdes 1812 och är i strikt mening inte något landeri, eftersom markerna inte var en del av den donationsjord som ingick i Göteborg vid stadens grundande. Botaniskas prefekter (chefer) har bott i huset sedan trädgården öppnades 1923.

Stilen i Landeriträdgården är klassiskt formell. De klippta häckarna skapar ett symmetriskt trädgårdsrum. Även urnor, fontän och bänkar är valda för att passa in i den tidsenliga stilen. Formspråket liknar de äldsta kända trädgårdarna i Persien för tusentals år sedan. De kallades pairi-daeza, det är därifrån vårt ord paradis kommer.

Rabatterna innehåller äldre kultursorter av perenner och lökar, som är värda att bevara ur ett kulturhistoriskt odlingsperspektiv. Ett klonarkiv för växtmaterial från Bohuslän, Dalsland och delar av Västergötland är under uppbyggnad. Inom ramen för Programmet för odlad mångfald (Pom) visar vi perenner och lökar som odlades i Sverige före 1940 och som är en del av vårt kulturarv.

Läs mer om Grönt kulturarv

Vi arbetar tillsammans med andra botaniska trädgårdar, Sveriges lantbruksuniversitet, genbanken NordGen, med flera, för att rädda och bevara det gröna kulturarv som våra gamla prydnads- och nyttoväxter utgör. Flera av dessa växter finns att köpa under varumärket Grönt kulturarv®. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, en intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper.

Sevärt

Fjädernejlikan (Dianthus (Plumarius-Gruppen) 'Marieberg') har vita blommor med fransiga kronblad och ett mörkt rosalila öga i mitten. De kännetecknas av en behaglig, kryddig doft. Fjädernejlikan har fått namnet 'Marieberg' efter gården på Orust, där den odlades i början av 1900-talet. Fjädernejlikan saluförs under varumärket Grönt kulturarv®.

Jätteprästkragen (Leucanthemum x superbum 'Bröllopsgåvan') har upp till 10 cm stora blommor. Den växer i Klagstorp i Skåne och har gått i arv i minst fyra generationer. Marit, som odlar den idag, kan spåra den tillbaka till 1923. Då gifte sig Marits svärmors mor och fick jätteprästkragen i bröllopsgåva av sin mor. Jätteprästkragen saluförs under varumärket Grönt kulturarv®.


Senast uppdaterad: 2020-07-09 11:38