Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av covid är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 
Entréavgift 20 kr, tack för att du bidrar. Swish Nr 123 137 1368

Köksträdgården

Köksträdgården

I köksträdgården kan besökaren få inspiration till odlingen i den egna trädgården. Varje år visas ett hundratal olika sorters grönsaker och ett fyrtiotal olika potatissorter. Grönsakssorterna är huvudsakligen ett urval från vanliga svenska fröfirmor. Vi visar olika sorter, färger och former av grönsakerna. Potatisutsäde sparas år från år och flera av våra sorter är kulturhistoriskt intressanta.

I det lilla växthuset odlar vi mer värmekrävande grönsaker som tomat, gurka, paprika och chilipeppar.

Vi visar olika sätt att odla – ett exempel är den runda rabatten nära växthuset som är en djupbädd där vi odlar pumpa och squash. Upphöjda odlingsbäddar och täckning med gräsklipp är andra metoder.

Informativa skyltar redogör för hur man kan odla enligt skiftesbruk. All odling i köksträdgården är giftfri.

I köksträdgården finns även perenna grönsaker såsom sparris och rabarber liksom fruktträd beskurna i varierande former och många olika slags bär.

Skolträdgården

För dagens barn är det långt ifrån självklart hur en potatis växer eller var en ärta kommer ifrån, då många av barnen lever och växer upp i städer och inte har samma förhållande till naturen som tidigare generationer. Två skolor om året får vara med och odla i Botaniskas skolträdgård. Efter ett inledande besök på den egna skolan får de komma hit två gånger på vårterminen för sådd och plantering. De återkommer sedan två gånger på hösten för att skörda de olika grönsaker som de sedan får jobba vidare med i skolan.

 

 

morötter

Skolträdgården

En skolträdgård är en kraftfull lärandemiljö. Eleverna får möjlighet att engagera sig i odling och lära sig ansvar.

Senast uppdaterad: 2017-01-25 10:19