Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av covid är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 
Entréavgift 20 kr, tack för att du bidrar. Swish Nr 123 137 1368

Dahlialisten

Dahlia

Botaniskas dahliaplantering är ett mycket uppskattat inslag i trädgården, och kanske den mest fotograferade anläggningen.

På våren kan du vid dahliarabatten njuta av olika vackra lökväxter. I juni planterar vi istället ut ungefär 80 olika sorter av dahlior. Utseendet varierar mycket i färg och form. Exempel på olika typer är pompon-, boll-, dekorativ-, näckros-, anemon-, halskrås-, stjärn- och kaktusdahlia. Dahliorna är ett exempel på vad medveten växtförädling kan åstadkomma.

Dahliasläktet (Dahlia) innehåller omkring 35 arter som växer vilt. Ursprungligen hör de hemma i Mexiko och övriga Mellanamerika. Dahliorna har tjocka rotknölar där de samlar näring inför vintervilan. I Sverige är det för kallt för att knölarna ska klara sig i jorden över vintern. I slutet av september när frosten närmar sig och arbetet med lökplantering skall utföras, gräver vi därför upp och putsar dahliaknölarna. Under vintern förvaras de sedan svalt, torrt och frostfritt. Redan i december är kommande års rabatt planerad och nya knölar beställda. I slutet av mars börjar vi plantera knölarna i krukor inomhus i växthus, där de står tills frostrisken är över.

Visste du att

Dahlian är Mexikos nationalblomma. Sitt namn har den fått efter Linnés lärjunge Anders (Andreas) Dahl,

När dahlian togs till Europa på 1700-talet tänkte man använda de saftiga, köttiga rötterna som mat, men de smakade för illa. Dahlian blev ändå populär när man upptäckte att man genom korsning kunde få fram en mängd olika färger och former.

Under de 200 år som dahlian har förädlats har det registrerats mer än 50 000 olika sorter.

Upptagning av dahliaknölar

För att hinna med att plantera lökarna som ska blomma i Dahlialisten kommande år tar vi upp dahliaknölarna i någon av de sista veckorna i september. Om du planerar ett besök i Botaniska denna tid och vill se just dahliorna rekommenderar vi att du tittar på hemsidan eller ringer för att försäkra dig om att de finns kvar när du kommer.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 10:17