Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Urbana träds ursprung - ofta okänt

Träd vid kanalens kant i Göteborg
Fotograf: VGR/Martina Koch

Ekosystemtjänster som urbana träd erbjuder är viktiga för staden. Hur väl känner plantskolor egentligen till detta? I artikeln "What do we know about the origin of our urban trees? – A north European perspective" utreds just hur djup kännedomen är.

Blommande träd av Manna-ask

Blommande träd av mannaask (Fraxinus ornus) som är ett lovande framtida stadsträd ifall träd av rätt ursprung används men idag har många plantskolor inte koll på många träds ursprung vilket är oroande

I en intervju med de största trädplantskolorna i Tyskland, Holland och England har frågan ställts ifall de har koll på vilket ursprung (proveniens & ekotyp) som några utvalda trädarter har, som de har i sin produktion. Resultatet visar på att det är en mycket begränsad kunskap kring många arters genetiska ursprung (från vilket klimat de har sitt ursprung från samt från vilket ekosystem de härstammar från) som idag produceras och säljs över hela Europa, vilket är oroande menar Henrik Sjöman (Göteborgs botaniska trädgård) och Harry R. Watkins (St Andrews Botanic Garden) som just skrivit en artikel om vikten av att ha rätt träd för rätt plats vad gäller träds utbyte av ekosystemtjänster samt förmåga att hantera ett framtida klimat.
 

Läs hela artikeln på engelska


Senast uppdaterad: 2020-10-28 13:45