Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. The greenhouses are closed due to corona virus. Restaurangen har öppet ons-sön kl 11 - 16

Åsa Krüger

Den 1 september 2015 välkomnade Botaniska trädgården Åsa Krüger som ny vetenskaplig intendent.

− Det här är mitt drömjobb, berättar Åsa. Göteborgs botaniska är en trädgård i framkant. Här händer så mycket spännande och det finns stora möjligheter att göra mer!

En av Åsas huvuduppgifter är att vetenskapligt ansvara för växtsamlingarna i de varma växthusen. Det handlar bland annat om tropiska nyttoväxter, orkidésamlingen, växterna i ökenlandskapet och begoniasamlingen. Dessa växtsamlingar är en viktig bas för forskning om bland annat växternas släktskap, mångfald och förutsättningar i en föränderlig miljö.
− Redan första gången jag besökte Botaniska blev jag imponerad av orkidésamlingen i växthusen. Samlingen är så varierad och det finns många coola arter, säger Åsa.

Åsa har provat på många områden inom biologi och utöver växternas systematik och evolution är nyttoväxter ett stort intresse. Växterna är nödvändiga för vår tillvaro, inte bara som mat utan även som medicin, kläder och mycket mer. Hon tycker det är särskilt spännande att presentera växter utifrån olika infallsvinklar.

− Det ska finnas något roligt och intressant för alla som kommer hit, för trädgårdsfantasten, barnen, växtnörden och partnern som blev medsläpad, säger Åsa. I arbetet gäller det att tänka estetiskt och upplevelsemässigt, Botaniska ska vara en skön plats att besöka. Samtidigt vill vi förmedla kunskap och väcka intresse för växtvärldens fantastiska mångfald. Sist men inte minst måste våra idéer vara praktiskt genomförbara.

Åsa har tidigare arbetat som botanist och informatör i Bergianska trädgården i Stockholm. Hon har också forskat inom växtsystematik och evolution vid Stockholms universitet och presenterade sin doktorsavhandling 2014. Hennes forskning handlar om kaffefamiljens (Rubiaceae) släktträd och hur arter har uppkommit och spridit sig över världen, särskilt hur spridningsmönstren sett ut till och från Madagaskar.
− Det finns fortfarande mycket att upptäcka, under det här forskningsprojektet hittade vi flera arter som är nya för vetenskapen, berättar Åsa.

Åsa Krüger, botanisk intendent

Åsa Krüger

Vetenskaplig intendent.

Kontakt: asa.kruger@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:07