Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Papegojbusken - ett framtida stadsträd

vacker dalgång i höstfärger i Azerbajdzjan med papegojbuskar i rött, gult och grönt

Henrik Sjöman och Phillip Douglas har publicerat en ny artikel - Into the Valley of Parrotia. Parrotia persica, även kallad Papegojbuske har stor potential som innerstadsträd i framtiden.

I ett samarbete mellan botaniska i Göteborg och fler amerikanska botaniska trädgårdar och arboretum har flera studieresor i Azerbajdzjan genomförts tillsammans med kollegor från Baku. En av de arter som varit av stort intresse under dessa fältexpeditioner är papegojbusken, Parrotia persica – som inte är en buske utan kan utvecklas till ståtliga träd.

En av anledningarna till detta fokus är att arten har påvisat en mycket god utveckling och tolerans för utmanande innerstadsmiljöer. Av det genetiska material av arten som idag finns i odling representerar den en mycket begränsad del av de uttryck som arten i naturen representerar. Genom att studera variationen inom arten hoppas forskarna i projektet att finna bättre och mer pålitliga typer av papegojbuske vilket onekligen kan öka populariteten och användningen av detta intressanta framtidsträd. 

Läs artikeln på engelska


Senast uppdaterad: 2021-08-19 11:23