Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Insamlingsresa till norra Kaukasus

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 1 av 9

    Astrantia maxima (Kaukasisk stjärnflocka)

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 2 av 9

    Potentilla divina

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 3 av 9

    Henrik Zetterlund på stäppen

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 4 av 9

    Astrantia-äng

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 5 av 9

    Delphinium caucasicum (Kaukasisk riddarsporre)

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 6 av 9

    Gulvädd (Scabiosa ochroleuca)

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 7 av 9

    Primula renifolia

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 8 av 9

    Bäckmjölke (Chamaerion dodonaei)

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 9 av 9

    Crocus vallicola

I september 2011 reste tre medarbetare från Botaniska trädgården till Ryssland och nordvästra delen av Kaukasus med tillstånd att samla växter. Drygt två veckor senare kom de hem med resväskorna proppfulla med fröer från vilda, vackra och ovanliga alpiner och lökväxter. Tack vare ett mycket gott samarbete med ryska kollegor blev insamlingsresan mer lyckad än någon vågat hoppas.

Mats Havström, vetenskaplig intendent, Henrik Zetterlund, hortikulturell intendent och Marika Irvine, trädgårdsmästare vid Göteborgs botaniska trädgård sitter böjda över en karta. De pekar, visar bilder och berättar entusiastiskt om sina äventyr i Kaukasus, en resa som pågick under perioden 1 – 17 september 2011.

Intressant flora i Kaukasus

− Kaukasus flora är mycket artrik, berättar Mats Havström. Dessutom är floran en intressant blandning mellan arter från Europa och Asien. I området finns många olika sorters miljöer, vi besökte både skogar och alpina områden.

Henrik Zetterlund har varit i Kaukasus vid flera tillfällen tidigare. Han har mycket goda erfarenheter av det då insamlade växtmaterialet.
− Vi ville åka till Kaukasus eftersom vi vet att det insamlade materialet har stor potential, säger han. De flesta fröerna brukar gro och växterna klarar många års odling även i vårt klimat. Många trädgårdsväxter i Västeuropa kommer ursprungligen från det här området.

Det var framför allt alpiner och lökväxter som samlades. Ett av målen för resan var att samla Primula renifolia. Vilt växer den enbart i Kaukasus och den är mycket sällan odlad. Andra eftertraktade fynd var Omphalodes lojkae, Potentilla divina och Crocus scharojanii. Även kaukasisk riddarsporre (Delphinium cacucasicum) samlades.
− Det var fantastiskt att se denna relativt vanliga trädgårdsväxt i sin naturliga miljö, berättar Mats Havström.

Ovanligt lyckad insamlingsresa

Expeditionen var mer lyckad än någon hade vågat hoppas. Hela 330 kollekter samlades in av Göteborgskollegorna! Varje kollekt består av fröer av en art från en viss plats. Totalt samlades 250 arter, de allra flesta mycket ovanliga i odling, men med stor hortikulturell potential.

− Hela resan var mycket välorganiserad. Våra ryska vänner hade ordnat med tillstånd, stämplar och lokala guider, så för oss var det bara att sätta igång och samla, berättar Marika Irvine.

− Vi hade bara lite tid vid varje insamlingsplats innan det var dags att åka vidare, fortsätter Marika Irvine. Fröerna samlades i små påsar där vi antecknade insamlingsplats, höjd över havet och art. Vid alla längre stopp under resan öppnades fröpåsarna, så att fröerna skulle torka och inte förstöras av fukt.

Hjälp av lokal botanist

Med på expeditionen var också Dmitry Sergeevich, en botanist från Sankt Petersburg som gav ovärderlig hjälp. Tack vare honom kunde många växter artbestämmas redan på plats.
− De flesta arter hade redan blommat över vid tiden för vår resa. Då måste växterna artbestämmas med hjälp av andra kännetecken som blad och fröställning, berättar Mats Havström. Det kan vara komplicerat för den som inte har lokalkännedom eftersom många av arterna är mycket ovanliga.

Bästa minnena från resan

Henrik Zetterlund berättar att ett av hans bästa minnen från resan är den kväll tälten skulle sättas upp i en dalgång som var alldeles överfull av blommande Crocus vallicola.
− Det gick inte att hitta en plats där det inte var fullt med blommor. Vi fick helt enkelt sova ovanpå en bädd av den mycket ovanliga krokusarten, berättar han förtjust.

Alla tre talar sig varma om det dramatiskt vackra landskapet och de vänliga ryska kollegerna som organiserade resan. Med på resan var också kolleger från botaniska trädgårdar i Sankt Petersburg, Stavropol, Hamburg och Shanghai.
− Resan har gett oss värdefulla kontakter och vänner från andra botaniska trädgårdar runt om i världen, säger de. Vi kommer att ha mycket utbyte med varandra även i framtiden.
− Det enda negativa jag kan säga om resan är att den var för kort, konstaterar Marika Irvine.

Kaukasus i Klippträdgården

Nu kan Botaniska trädgårdens besökare njuta av de insamlade skatterna. Men inte alla berättar Henrik Zetterlund
− För en del fröer kan det ta flera år innan de gror.
En del av de insamlade fröerna kommer också att användas för fröbyte med andra botaniska trädgårdar.
− I år kommer vi att kunna erbjuda många ovanliga och eftertraktade fröer. Då har vi också möjlighet att byta till oss många andra åtråvärda arter, säger en mycket nöjd Mats Havström. Genom fröbytet minskar risken att arter dör ut i odling.

Loki Schmidt Memorial Expedition to Northern Caucasus

Insamlingsresan är gjord till minne av Loki Schmidt. Hon var en tysk trädgårdsvän som skapade en fond för att främja utbyte mellan trädgårdsmästare. Fonden förvaltas av Hamburgs botaniska trädgård. Det är pengar från Loki Schmidts fond och ett nätverk av samarbetande botaniska trädgårdar som gjort resan möjlig. Göteborgs botaniska trädgård har bidragit ekonomiskt till resan genom Göta och Svea Blomqvists donationsfond.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 11:55