Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Skogens svampar

13 - 16 september. Roten. Svamputställning.

Den årliga svamputställningen i Botaniska lockar varje år en stor och nyfiken publik. Det ökande ntresset bland unga människor att plocka svamp gör det extra roligt för oss att dela med oss av den kunskap som finns i Botaniska om vilka svampar man kan äta och inte, vilka som är goda och inte och vad man kan göra med det man har med sig hem från skogen.

Utställningen är en del av Höstens skafferi

Missa inte chansen att möta våra svampexperter. Och framförallt möjligheten att se, känna och lukta på riktiga svampar. Det är det absolut bästa sättet att skaffa sig mer kunskap om vilka svampar som är ätliga och inte.

Skollokalen Roten. Öppet kl 13 - 16 då även svampexperterna finns på plats.

Botaniskas svampexpert Magnus Neuendorf gör en analys av svampåret 2018:

Svampsäsongen 2018 i Västsverige har hittills varit extrem. Den startade normalt ett par veckor före midsommar med en hel del gula kantareller och någon enstaka sopp. Därefter vidtog den intensiva torkan som varade ett stycke in i augusti, och först kring mitten av månaden, efter ordentligt med regn, började en del svampar titta fram. Några enstaka soppar och kremlor, lite ängschampinjoner på betade strandängar var i stort sett allt.

Det dröjde till månadsskiftet september innan det tog ordentlig fart. Men det gäller i stort sett bara soppar och några få andra som citronslemskivling, narrkantarell och honungsskivling. De två sistnämnda är inte några matsvampar.

Stensoppen, eller Karljohan som vi kallar den, och brunsoppen är nu extremt rikliga. ”Det är hysteriskt med Karljohan överallt” sade någon. Ja alla rapporter talar om ett extremt Karljohanår. Soppar generellt gynnas av värme och nu hittar man lätt 12–15 arter under några timmar i skogen, och flertalet är ätliga. Flugsvamparna, främst den bruna, en barrskogsart, som en del förväxlar med stolt fjällskivling, är också mycket vanlig nu. Även den vita och röda flugsvampen börjar komma upp i normal omfattning.

Däremot är det skralt med gula kantareller och taggsvamp, kremlor och riskor likaså, men det finns hopp om att de kommer. En hel del mandelkremlor och blodriskor har poppat upp den senaste veckan. Trattkantarellerna däremot har hittills varit helt osynliga. Anmärkningsvärt är att spindlingarna, som normalt brukar dominera svampfloran i våra skogar, saknas nästan helt. Vi har hittills ingen rapport om den giftiga toppig giftspindling.

Det finns fler än 8 000 olika arter av svamp i de svenska skogarna, om räknar de som man kan se med blotta ögat. I utställningen presenterar vi de vanligaste, godaste, giftigaste, mest välluktande och roligaste.


Senast uppdaterad: 2018-03-06 17:24