Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Äpplen och päron

äpplen och päron

15 - 23 september. Stolpboden. Utställning och sortbestämning.

Upplev superfruktåret i Botaniska – utställning, sortbestämning m m

15 – 23 september, öppet dagligen 12 – 16

Ingen kan väl ha undgått att detta är ett remarkabelt fruktår. Under de snart 40 år vi haft vår fruktutställning i Göteborgs botaniska trädgård har vi har aldrig sett så rik fruktsätt­ning – både vad gäller fruktträd och bärbuskar. Förklaringen är dubbel och kan sökas både i fjol och i år. Dålig fruktsättning under 2017 innebar att träden kunde satsa mer energi på att sätta blomknoppar för nästa år. God tillgång till vatten bidrog också.

Och så var det 2018! Efter en rätt kall vår dundrade sommaren in redan i början av maj. Massor av blommor slog ut. Insekterna vaknade tidigt. Humlor, bin och blom­flugor fyllde träden med surr. Pollinationen blev helt fantastisk. Det torra och soliga vädret fortsatte - såsom vi aldrig förut skådat! Frukten utvecklades snabbt och fick tidigt bra färg. Torkan missgynnade svampsjukdomar. Både skorv och pä­ron­pest lyser i år nästan helt med sin frånvaro.  

Men något negativt måste det väl ändå finnas. Jo! Vi har tyckt oss märka att många sor­ter inte är så saftfyllda som vanligt. Givetvis har det med bristfällig vattentillgång att göra. Och ett litet ”aber” till. Rönnbärsmalen har härjat (i äpplen) på sina håll i Västsverige. Men på det hela taget – njut av det fantastiska fruktåret 2018 – gärna till­sammans med oss i Botaniska.

Utställningen håller som vanligt till i Stolpboden i trädgårdens centrum. Vi kan ut­lova mer än 250 sorter av både äpplen och päron. För den som önskar få okän­da sorter från sin egen trädgård identifierade finns experter närvarande varje dag mellan 12 och 16. Vi ber alla som har med frukt att plocka minst fyra stycken äpplen av varje sort. Vi behöver se hur frukten varierar. En mindre avgift tas ut, 20 kr/per sort, och för rådgivning. Under utställningens andra dag, den 16 september, händer också mycket saker utanför Stolpboden. Då bjuder vi in till Höstens skafferi

 

 

.


Senast uppdaterad: 2018-09-23 20:04