Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Pumpakavalkad

pumpa

21-29 oktober. Utställning med en grönsak som är både vacker och god. Var med i vår tävling om största pumpan!

En mångfald av pumpa

Pumpor är vackra grönsaker med otaliga färger och former. Syftet med utställningen är att slå ett slag för denna näringsrika och lagringståliga grönsak. Upptäck arter och sorter som du inte visste fanns och lär dig hur
du tillagar dem.

Pumpan kommer ursprungligen från Nordamerika där den odlats i mer än 8 000 år. Till Europa kom den på 1500-talet. Pumpor ingår i gurksläktet, det finns ett hundratal sorter. Vissa av dem används till prydnad, andra till mat. Att göra lyktor av pumpor är en tradition som går långt tillbaka i tiden.

Men pumpa är också en nyttig och bra grönska som kan lagras länge. Utställningen i Botaniska har så klart ett botaniskt perspektiv och man får bekanta sig med många olika sorter av pumpa och vintersquash. Lära sig hur man odlar och vilka sorter som passar till vad.

Stolpboden. Invigning 21 oktober. Då visar Tony Johansson från Egyptens Oas utställningen. Program kommer.

Endast inträde till trädgården.

Laga enkelt och gott av pumpa

Pumpan har många kulinariska kvalitéer. Inspireras gärna av ett par enkla pumparecept:

Pumpatävling

Vill du vara med och tävla om största pumpan? Den vinnande pumpan visas på invigningen av utställningen. Då delas också priset ut, 800 kr, i form av ett presentkort i Botaniskas butik.
 
Pumpakavalkaden pågår 21 - 29 oktober. 
Tagga botaniska under odlingens gång och peppa andra odlare med #pumpakavalkadstörstapumpan

Senast uppdaterad: 2023-09-15 14:10