Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tung trafik på huvudvägen pga byggarbeten vardagar 07 - 16. Välj vägen ovanför Spegeldammen mot Örtagården. Denna sträcka är tyvärr inte tillgänglighetsanpassad. Växthusen är stängda. Aktuell info ang. Covid19

Kulturväxternas vilda släktingar

Blomsteräng

Visste du att flera vilda växter är släkt med våra odlade? Och att de kan hjälpa oss att bli bättre i vår matproduktion? Utställning utanför Roten om våra odlade växters vilda och intressanta släktingar. Från 25 september.

De vilda kulturväxtsläktingarna lever i många olika livsmiljöer, från stränder till bergsmiljöer, från vägar till urskogar. De anpassar sig kontinuerligt till sin omvärld och miljöförändringar och utvecklar egenskaper som tork- och salttolerans eller motstånd mot skadegörare och sjukdomar.

Sådana goda egenskaper kan överföras till våra odlade grödor för en bättre, mer miljövänlig produktion och bättre mat. Men vilka är dessa värdefulla släktingar? På vilket sätt kan de hjälpa oss och hur värnar vi dem?

En vandringsutställning som skapats i ett nordiskt samarbete där Nordiskt Genresurscenter, Linköpings universitet, Jordbruksverket och Artdatabanken ingår. Fredriksdal är en av tre värdar i Sverige som under året lyfter fram kulturväxternas vilda släktingar.

Läs mer på NordGens webbplats om vilda kulturväxtsläktingar.

Utställningen står utanför Roten från och med 25 september.


Senast uppdaterad: 2021-08-25 15:50