Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Vackra Dahlior!

dahlia

2 september. En heldag med dahlior i fokus.

 • Söndag 2 september bjuder vi in alla dahliaälskare till en heldag! Köp dahlia som snitt, pynta håret a la Frida Kahlo, ät dahliasallad och lyssna på Botaniskas trädgårdsmästare som ger odlings- och skötselråd. Att dahlian är Mexikos nationalblomma präglar så klart dagen och det bjuds på mexikansk dans och musik. 

  Program

  Det pågår aktiviteter kl. 11-15, huvudsakligen i och utanför Stolpboden samt vid dahliaplanteringen.

  Visning kl 12 och kl 14. Ingen avgift.
  Följ med trädgårdsmästare Maria Sjöstedt som berättar om dahlian, hur man odlar den och varifrån den kommer. Samling vid Stolpboden
  OBS! Dessa visningar ersätter den tidigare utannonserade avgiftsbelagda visningen.

  Mexikansk musik med duetten "Los Agaves" med Carina Eriksson, gitarr, sång
  och Sebastian Urquiaga, gitarr, sång, spelar mexikanska "Rancheras" (folkvisor från Mexiko) och dans med Arturo Hernandez Charranga och Lisa Kleberg  kl 11.30-12.00 och kl. 13.30-14.00

  Försäljning kl 11-15
  Svenska Dahliasällskapet finns på plats, säljer dahlior på snitt och informerar om föreningens verksamhet. Föreningen gör bland annat intressanta resor till plantskolor och parker med fina dahliasamlingar runt om i Europa.

  Botaniskas butik Floras rike säljer produkter på temat dahlior och Mexiko. Öppet 10 – 19.

  Workshop 11-15
  La Fleuriste gör vackra blomsteruppsättningar, att ha i håret eller som kortlivade smycken, med inspiration av den mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo. Du kan köpa de färdiga konstverken eller göra egna blomsteruppsättningar i vår workshop. Välj bland utbudet av blommor på snitt, bland annat dahlior, som säljs på plats. Vår egen florist, Daniela, har dagen till ära skapat en blomsterstaty av Frida Kahlo i naturlig storlek, bestående bland annat av dahlior. Floristerna visar och ger exempel på hur du kan sätta ihop din egen blomsteruppsättning till håret. 

  Restaurangen Garden Café AnyDay serverar mat med mexikansk touch och blommig dahliasallad dagen till ära. Öppet 11 - 17.

  Få anläggningar i Botaniska är så populära som dahliarabatten! De ca 100 olika sorterna som växer där visar på den stora variation som detta växtsläkte erbjuder. De vilda arterna är alltid ljuvt enkelblommande men hybriderna kan ha fyllda blomkorgar och det finns tiotusentals olika sorter med många spännande utseenden. Välkomna

Arrangemanget är en del av projektet Surrande parker som är ett samarbete mellan park‐ och trädgårdsnätverket Swedish Gardens och föreningen Svenska Bin för att sprida kunskap om den livsviktiga pollineringen.

Senast uppdaterad: 2018-01-03 14:43