Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tryffel - mer än en delikatess

tryffel

8 sept kl 15-16, under årets svamputställning bjuder vi in till ett föredrag om tryffel.

De flesta har väl hört talas om de exklusiva tryffelarterna som äts som dyra delikatesser. Hos oss i Sverige har vi två eller tre sådana arter men dessa är mycket sällsynta och påträffas främst på Öland och Gotland. Att det finns många andra, oätliga tryffelarter i landet, är kanske mindre bekant - närmare bestämt handlar det om mer än 60 arter tillhörande drygt 20 olika svampsläkten.

Alla tryfflar är viktiga för skogen eftersom de bildar mykorrhiza med träd. De bildar sina fruktkroppar nere i marken och utsöndrar under mognadsprocessen kraftiga dofter som attraherar olika däggdjur, t ex vildsvin, rådjur, grävlingar
och ekorrar. Dessa känner lukten av tryffel och gräver upp dem och äter upp dem. På så vis kan tryfflar sprida sig med djurens spillning.

Följ med mykologen Mikael Jeppson på en resa i den underjordiska svampvärlden!

Personalbyggnaden. Ingen avgift, ingen bokning men begränsat antal platser. Om intresset blir stort flyttar vi till hörsalen på universitetet.

Föredraget pågår mellan kl 15 - 16

Svamputställningen pågår i Stolpboden 5 - 9 september, öppet kl 10 - 19. Svampexperter på plats kl 13 - 16.


Senast uppdaterad: 2019-09-08 22:04