Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Restaurangen har öppet onsd - sönd. Byggtrafik på huvudvägen vardagar, välj väg ovanför Spegeldammen och vidare upp i trädgården. Denna sträcka är tyvärr inte tillgänglighetsanpassad. Växthusen är stängda. Aktuell info ang. Covid19

Användningsområden

humleslinga

Humle har en konserverande effekt och har använts för detta ändamål i urminnes tider. Man har hittat den som ingrediens i tvål, salvor och skäggolja.

Humle är närbesläktad med hampa och således finns det möjlighet att använda humlens fibrer inom textilindustrin. Man kan även använda humlerankor till att fläta korgar och andra bruksföremål.

Humlekottarna innehåller också en mängd spännande kemiska ämnen, bland annat ett sövande ämne som gör att man bör plocka kottarna utomhus för att inte bli riktigt dåsig. Har man svårt att sova kan man göra sig en liten humlekudde eller dricka te gjort på humle då det anses ha en lugnande effekt. Dock får man vara försiktig med doseringen vid tekok då kottarna avger en mycket stark smak.

Humle sägs även ha östrogenliknande ämnen som dämpar besvär i klimakteriet.

Inom livsmedelsindustrin hittar man grillrubb med humle, inlagda humleskott, likörer och konfekt gjorda på humle.

Humleskott stekta likt sparris med lite salt och peppar, och serverade med riven parmesanost är en väldigt god vårprimör.


Senast uppdaterad: 2021-05-25 15:57