Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Blomsterfest i täppan

Blomsterfen från Blomsterfesten i täppan

1 september, en fest för att fira blommor och pollinatörer! Vid regn sker de flesta aktiviteter inomhus.

När blomsterrabatterna i trädgården står i sin fulla prakt, när fjärilar och bin surrar som intensivast, då bjuder vi in till vår Blomsterfest i täppan. Bind din egen blomsterkrans, njut av underhållning och lär dig mer om blommornas vänner - pollinatörerna. Dagen är en fest för att hylla blommorna som pollinerande insekter älskar.

Vid regn genomförs aktiviteterna inomhus.

Program för dagen


MASKERAD

Kom utklädd som blomma eller insekt.
Lägg en bild på Instagram. Bilden ska vara tagen i Botaniska trädgården den 1/9 senast kl 15.

#blomsterfestitäppan. Bästa kostym belönas med ett presentkort i butiken 

HUR MAN GYNNAR FJÄRILAR 
Föreläsning inne och ute med fjärilsexperten Lars Pettersson från Svensk Dagfjäril-övervakning. Föreläsningen börjar i personalbyggnaden och fortsätter sedan i trädgården för att se vilka fjärilar vi hittar. Lars kommer berätta hur de lever, var de trivs och vad de gillar.

Start kl 13 i personalbyggnaden. Föreläsning och vandring ca 45 min. Begränsat antal platser. Anmälan i butiken innan. Ingen avgift.
Vid regn utgår vandringen.

PÅ JAKT EFTER POLLINATÖRER
Följ med Niklas Franc från Entomologiska klubben och vår botanist Stina Weststrand på en vandring i trädgården. Se vilka pollinerande insketer ni hittar och vilka blommor de besöker. Vandringen är ca 60 min. Start kl 11.30 i entrén. Begränsat antal platser. Anmälan i butiken innan. Ingen avgift
Ställs in vid regn.


BLOMMOR FÖR BIN OCH FJÄRILAR 
Botaniska har i år satsat på att skapa nya livsmiljöer för pollinerande insekter och dessutom gjort nya rabatter som uppskattas av dem, i synnerhet fjärilarna. Visning av anläggningar i trädgården som det surrar om av trädgårdsmästare Maria Sjöstedt. Kl 12 -12.45. Samling vid entrén. Ingen avgift. Ingen föranmälan behövs. Ställs in vid regn.

BIGÅRDEN
Biodlare JannePettersson säljer honung från sina kupor och svarar på frågor om biodling. kl 12-14. Vid Bigården i botaniskas entréområde.
Ställs in vid regn.

BIND DIN EGEN BLOMSTERKRANS - workshop
- Kom och bind din egen blomsterkrans med blommor som älskas av pollinatörerna (våra egna florister ger goda råd) 
- Köp blomsterkonst och vackra blomstertillbehör av La Fleuriste - som också säljer snittblommor till kransbygget i workshopen 
- Svenska dahliasällskapet säljer sina egenodlade dahlior som snittblommor till kransarna. Inomhus vid regn.

BLOMMORNAS VALS -teater
Dans och musik med teatersällskapet Big Wind. En otidsenlig och glad färd med dansakrobatiska blommor från Big Winds rabatter. Tillsammans med DJ Klorofyll och Super Kirskål intar de dekorativa och egoistiska blommorna spelplanen. En vacker och anarkistisk samling plantor i fräck framfart -  en musikalisk blomsterstafett som vägrar stanna. De egensinniga blommorna gör allting men lovar ingenting - förutom underhållning och fantasi att inspireras av. Föreställningen spelas vid Winbergska paviljongen kl 12, 13, 14 och pågår i 30 min. Observera att föreställningen är utomhus och man sitter på gräset (medtag filt). Ingen avgift. I växthusen vid regn.

BLOMSTERFEST I TÄPPAN - sagoläsning 
I skollokalen Roten kan små och stora slå sig ner och höra Elsa Beskows saga Blomsterfest i täppan. Har vi tur kanske sagostunden får ett besök av blomsterfén, hon som droppade vallmosaft på Lisas ögon för att hon skulle få se när blommorna rör sig som ju är inledningen till sagan . Sagoläsning kl 12.30 samt 13.30. Begränsat antal platser. Anmälan innan i vår butik. Pågår i 30 min. Ingen avgift

BLOMSTERFÉN 
Kanske får du träffa självaste Blomsterfén i egen hög person. Hon är vän med alla blommor och småkryp och du kan ta ett foto av dig tillsammans med henne 

BOTANISKA PAVILJONGEN
Restaurangen serverar dagen till ära blommiga rätter, läskande nektardrycker och blomstrande bakverk 

FLORAS RIKE – Botaniskas besökscentrum /butik
Vi har laddat upp med sagoböcker butiken, självklart Elsa Beskows 'Blomsterfest i täppan', men också många andra. Blommiga produkter med sagotema finns att köpa. Det säljs även snittblommor samt växter som lockar pollinatörer till din trädgård.

 Söndag 1 september kl 11 - 15.


Senast uppdaterad: 2019-08-30 10:53