Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud råder i trädgården denna tid på året. På grund av ökad smittspridning är Botaniskas växthus stängda tills vidare. Restaurangen har öppet tisd-sönd. Tung trafik på huvudvägen vardagar, välj helst annan väg. 

Äpplen och Päron

Äpplen och päron

21 - 29 september i Stolpboden. Utställning, sortbestämning, rådgivning.

Kom och njut! Fruktutställningen är en del av Höstens skafferi i Botaniska.En utställning om våra populäraste frukter.

Rådgivning och sortbestämning. Ta med fyra frukter av varje sort. Pris 20 kr/sort.

Äpplets ursprung

Äpplet är den överlägset största och kommersiellt mest betydelsefulla frukten i tempererade områden. Äpplet har också alltid haft en stor plats i våra hjärtan sedan långt, långt tillbaka. Men varifrån kommer egentligen denna kärlekens och visdomens frukt?

Idag kan modern forskning med avancerade genetiska studier avslöja mycket för oss. Ingen tvekan om att äpplets vagga finns i Centralasien. Än idag finns aplar där som påminner mycket om våra dagars ätäpplen, i t.ex. Altajbergen och kanske framför allt i det sydligare massivet Tien Shan.

Äpplet har odlats i mer än 3000 år. Variationen är därför enorm. Man beräknar att det idag finns mer än 10000 namngivna sorter i världen. För mer än 2000 år sedan visste man att man måste ympa äpplen för att behålla ett visst träds egenskaper. Äpplets urmoder har getts det vetenskapliga namnet Malus sieversii. Vi har döpt det till altajapel på svenska, se den på Botaniska fruktutställning. Här finns också den europeiska vildapeln, som under den utvecklings-, avstånds - och tidsmässigt långa resan från Tian Shan till Norden också bidragit med åtskilliga gener till vårt moderna äpple.

Stolpboden 21 - 29 september kl 12 - 16.


Senast uppdaterad: 2019-01-04 08:39