Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud t.om. 30/9. Växthusen är stängda och ska rivas. Nya står klara 2027 Läs mer

Kulturhistoria

humlekottar

Det är känt att humle har använts för ölbryggning så tidigt som på 700-talet. Humlen ersatte då andra växter som man tidigare använt. I jämförelse med dessa hade humlen flera bra egenskaper.

Den fungerar som konserveringsmedel, ger god smak och är inte giftig. I Sverige sträcker sig humleodling förmodligen tillbaka till vikingatiden och den senaste teorin är att traditionen med humle i ölbryggning kom med handelsmän och inte med munkar som man länge trott.

I drygt 400 år hade Sverige en omfattande och lagstadgad humleodling och under 1600- och 1700-talet var svensk humleodling som störst. Idag bedrivs ingen storskalig odling av humle i Sverige utan den mesta humlen importeras. De största humleproducenterna är Tyskland och USA.

Öl har historiskt varit en viktig dryck av flera anledningar. Det fanns inte alltid tillgång till rent dricksvatten, men genom ölets bryggningsprocess dödades många mikroorganismer och ölet blev på så sätt renare än det vatten man hade tillgängligt. På långa seglatser var det svårt att hålla dricksvatten färskt och då blev det istället särskilt viktigt att ha med sig öl. Detta öl bryggdes med extra mycket humle så att det skulle hålla sig länge.

Även om humlens främsta användningsområde genom historien har varit som konserveringsmedel i öl, så har växten också använts till annat. Stänglarna kan upparbetas till rep och textil, tidiga vårskott har ätits som sparris, humlekotten har använts som kryddning i matlagning och som läkemedel. 

”Hurra för humle, hurra för malt,
dä ä då livets krydda och salt.” Valkebo, Östergötland


Senast uppdaterad: 2021-05-25 15:07