Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud t.om. 30/9. Växthusen är stängda och ska rivas. Nya står klara 2027 Läs mer

Botaniken bakom växten

humle botanik

Humle är vad man kallar för tvåbyggare, vilket innebär att den har separata han- och honindivider. Det är de honliga blomställningarna som används vid ölbryggning. De ser ut som små kottar och har lupulinkörtlar som producerar närmare tusen olika ämnen som bidrar till humlens konserverande effekt.

Humle (Humulus lupulus L.) är en flerårig ört i familjen Cannabaceae, samma familj som hampa tillhör. Humulus betyder ”jordkrypande ört” på latin och på fornnordiska är humbli ”den slingrande”, vilket beskriver växtsättet. Ursprunget för humle är inte fastställt men mycket tyder på att den kommer från Kina.

På högsommaren har humlen en enorm tillväxt och kan växa så mycket som 20–30 cm på ett dygn. Under en säsong kan en planta bli 9 m hög. Detta gör humlen till en av de mest snabbväxande växter vi känner till i vårt klimat. På hösten fäller den sina blad och vissnar ner för att övervintra med rot och stam under jorden. En humleplanta kan bli mycket gammal.


Senast uppdaterad: 2021-05-25 15:52