Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hundförbud t.om. 30/9. Växthusen är stängda och ska rivas. Nya står klara 2027 Läs mer

Att odla humle

tony johansson humleodlare

Humle som växt är lättodlad men för att få en god skörd krävs lite arbete. Humle behöver näringsrik och lucker jord, fri från rotogräs, för att utvecklas optimalt. Humle växer fort. Varje planta behöver 2 kvm växtyta och plantorna behöver mycket näring,

Traditionellt odlar man humle på störar som minst bör vara 4 - 5 m höga men humlen kan växa ända upp mot 7 - 8 m på en stör. Om barken är kvar klarar humlen att klättra utan att den får hjälp men har man barkat störarna ska man vira sisalgarn motsols kring stören för att humlens klätterhår ska få grep och kunna vira sig runt stören. Humlen slingrar sig uppåt medsols.

Störarna kan monteras i ett nedborrat 110mm avloppsrör eller med en flaggstångslösning som man kan fälla. Anledningen är att man vill kunna skära av rankorna och kunna ta ner humlen till en mer plockvänlig höjd.

Nu börjar arbetet med att gallra bort skott. Antal skott man lämnar beror på om man odlar på stör eller vajer. På stör 4 - 5 och vajer 3 skott. Men på en vajerodling kan en planta få skjuta upp 3 x 3 skott. Alltså 3 skott var på tre vajrar. Man behöva ansa över dom en gång till när plantan vuxit mer, i maj och i juni. Detta för att man vill rikta all energi till ett fåtal skott att växa och producera kottar. Övriga skott klipper man bort. Skotten man klipper bort kan sticka så det blir nya humleplantor eller äta - som sparris. I början är det viktigt att man hjälper skotten att klättra på stören.

År 2

Andra året och framåt ska man rotbeskära plantorna, då jorden runt plantan grävs bort och en stor mängd rötter och skott beskärs. I större odlingar kan man rotbeskära med traktor genom att fräsa mellan raderna. Denna rotbeskärning görs för att plantorna inte ska bli för stora, och för att all energi ska riktas mot de tre skotten som sparats

I maj är det dags för första gödselgivan med stallgödsel samt en handfull mineralisk näring, t ex basaltmjöl. När humlen har nått en höjd på 2 m kan man börja löva av den nedre delen av av rankan för att låta luft cirkulera runt basen på plantan. Det gör man för att undvika bladmögel och för att försvåra för skadeinsekter att klättra upp på plantan. På nya Zeeland låter man fåren göra detta jobb, men man kan ta en handske och dra löven uppåt så lossar de relativt lätt.

Man bör kupa upp jord runt plantan för att stoppa plantan att producera nya skott under hela säsongen. Samt för att minska ogrästrycket kring plantan.

I juli månad läggs återigen en handfull mineralisk gödsel ut kring plantorna

Skadeangrepp

Vid torr väderlek får man vattna humlen. Humlen är ganska torktålig, men för att få en optimal skörd så vattnar man vid torra perioder. Under säsong får man hålla uppsikt över humlen så den inte blir angripen av bladlöss, spinnkvalster, bladmögel eller mjöldagg. Vid torr och varm väderlek är risken stor att insektsangreppen ökar.

Bästa sätten att motverka skadeinsekter är att använda biologiska lösningar. Nyckelpigor, spindlar och tvestjärtar äter många bladlöss. Spinnkvalster är svårare och angrepp sker under varma torra perioder. om man har otur kan en odling bli förstörd på bara en vecka. Det finns rovkvalster som äter spinnkvalster, men det gäller att vara ute i god tid att släppa lös rovkvalstren precis när spinnangreppet börjar för att få full effekt.

Vid torr väderlek kan mjöldagg uppstå men det är sällsynt. Bladmögel däremot är ett stort problem på ekologiska odlingar och fuktigt väder gynnar denna svamp. Att hålla luftigt runt plantorna hjälper.  Bladmögel börjar längst ner på plantorna och sprider sig uppåt. Plocka av angripna löv och släng inte för nära odlingen. Viktiga att bladmöglet inte hinner nå kottarna innan skörd.

Dags att skörda

Om vi odlar svenska humlesorter börjar dessa bli skördeklara i augusti. När kotten prasslar som silkespapper, luktar starkt av humle och är väldigt kletig då börjar det bli dags för skörd. Humlen skärs av nere vid marken och stören lyfts upp och läggs på en lämplig yta.  

Då ska den torkas innan den skickas till bryggeri och försäljning. Torkmomentet får gå relativt fort, man bör få in humlen i en tork för att få ner fukthalten i kottarna till ca 10%. Till torkningen används ibland fortfarande den gamla humletorkan, eller ”rior” som de kallas och med hjälp av fläktar torkas humlet i 8 - 10 timmar i olika nivåer.  

Efter torkning vacuumpackar man kottarna för att få bort syret som kan reagera och förstöra de känsliga oljorna och aromämnena i humlen. De vacuumpackade kottarna läggs i kylrum om de ska användas kommersiellt för att de inte ska förstöras. På hobbynivå läggs de oftast i frysen.

Man har ju också möjlighet att skicka in kottar på analys för att se hur alfasyror och aromämnen ser ut. Detta för att bryggaren ska veta vilken mängd humles om ska användas vid de olika tidpunkterna vi kokning.

Tony Johansson, odlare, Eyptens Oas
Maria Sjöstedt, trädgårdsmästare, Botaniska

 

 


Senast uppdaterad: 2021-05-25 15:17