Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

6. Skillnad på vanlig jord och kompostjord?

Laboration 6

Låna kompostväskan och du kan hålla lektionen själv i Botaniska trädgårdens
demonstrationskompost. 

Boka kompostväskan

Syfte

Att ta reda på hur växterna reagerar på kompostjord och vanlig jord.

Det här behöver du

3 glas eller muggar, kompostjord, "vanlig" jord (jorden ska vara relativt mager, t ex från en skog eller en rabatt som inte har fått kompost nyligen), vatten, penna, papper, tejp, ca 15 frön (solrosfrön, ärtor eller havre).

Ungefärlig tidsåtgång

2-3 veckor. Experimentet kan utföras året om.

Gör så här

Numrera glasen eller muggarna från 1-3 och skriv kompostjord på nr 1, kompost+vanlig jord på nr 2 och vanlig jord på nr 3.

Häll kompostjord i mugg 1(upp till 1 cm från kanten), hälften kompostjord och hälften vanlig jord i mugg 2 och till sist vanlig jord i mugg nr 3.

Peta ner 5 förgrodda fröna i varje mugg, cirka en centimeter under jorden. Vattna försiktigt, lika mycket i varje mugg och placera sedan muggarna på samma ställe, ljust och varmt.

Rita de 3 muggarna och vad som hänt efter med växterna efter 1 vecka, efter 2 veckor och efter 3 veckor. Fortsätt försöket så länge ni önskar.

  • Är det någon skillnad på de plantor som kommer upp i de olika jordarna?
  • Skillnad på kompostjord och den jord du använde i experimentet?

Skillnaden

Experimentet kommer förhoppningsvis att visa på olika bladtillväxt i de olika jordtyperna. Kompostjorden är rik på näring och ger kraftigare plantor än den magra jorden. För lite näring (gödning) kan ge små, bleka blad och en dålig växtlighet. För mycket näring (gödning) kan å andra sidan få en växt att sloka eller gulna i bladverket.

När man köper en påse jord så finns ofta de näringsämnen med som växterna behöver. När en växt stått ett tag i sin kruka och rötterna sugit näring ur jorden, tar de viktiga ämnena slut. Då är det dags att lägga på lite kompostjord eller köpa en flaska färdigblandad gödning. På flaskan står exakt hur mycket gödning som ska blandas i det vatten man vattnar med.


Senast uppdaterad: 2019-11-28 14:55