Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

HUNDFÖRBUD 1 mars - 30 sept. Växthusen är stängda. Nya står klara 2027 Läs mer

5. Vad behöver ett frö?

För att ett frö ska gro behövs vissa förutsättningar - men vilka? Ta reda på det med hjälp av en laboration.

Laboration 5

Låna kompostväskan och du kan hålla lektionen själv i Botaniska trädgårdens
demonstrationskompost. 

Boka kompostväskan

Syfte

Ta reda på vad ett frö behöver för att gro?

Det här behöver du

Sex glas eller muggar, jord, vatten, aluminiumfolie, penna, papper, tejp, cirka 30 frön (solrosfrön, ärtor eller havre).

Ungefärlig tidsåtgång

2-3 veckor. Experimentet kan utföras året om.

Gör så här

Pröva om frön kan gro genom att utesluta ljus, fukt, luft, jord och värme i olika glas. Numrera glasen eller muggarna från 1-6 och skriv ljus, fukt, luft, jord, sand och värme på samtliga.

  • I mugg nr 1 utesluts ljuset. Kryssa över ordet ljus på muggen. Fyll den till hälften med jord och mylla ner 5 frön. Vattna så att jorden blir fuktig, men inte blöt. Slå in hela glaset i aluminiumfolie så att inget ljus kan komma in. Gör inga hål upptill, luften räcker mer än väl.
  • I mugg nr 2 utesluts fukt. Kryssa över ordet fukt och fyll muggen med torr jord. Mylla ner 5 frön och låt bli att vattna.
  • I mugg nr 3 utesluts luft. Kryssa över ordet luft och lägg 5 frön i botten och fyll på med några cm jord. Häll försiktigt på vatten tills det är fullt, men se till att inga frön flyter upp. På detta sätt får fröna ingen luft.
  • I mugg nr 4 utesluts jord, kryssa över ordet jord, genom att lägga lite hushållspapper i botten och placera 5 frön ovanpå. Vattna så att pappret är genomfuktigt.
  • I mugg nr 5 utesluts värme. Kryssa över ordet värme på muggen. Fyll glaset till hälften med jord och mylla ner 5 frön. Vattna så att jorden blir fuktig, ej blöt.
  • Mugg nr 6 är kontrollglas där alla förutsättningar är med. Fyll glaset till hälften med jord, mylla ner 5 frön och vattna jorden fuktig, ej blöt.

Eftersom värme är ett relativt begrepp får värme i detta experiment motsvara rumstemperatur, dvs +20 till +24 grader. Kallt får i detta experiment motsvara 0 grader till + 4 grader, vilket är den temperatur som finns i ett kylskåp. Placera glas nr 5 i första hand utomhus om temperaturen är den rätta (obs! ljust). I annat fall i kylskåpet med en tänd ficklampa bredvid.

Ställ glasen ljust på en fönsterbänk (ej glas nr 5) och håll glasen jämnt fuktiga under 2-3 veckor (ej glas 2).

I vilka glas har fröna grott respektive inte grott?

Det vanliga är att inga frön gror i de tre av burkar där man uteslutit fukt, luft och värme. Ett frö kan känna av om omgivningen är den rätta. Är den inte det börjar inte fröet gro just då. En växt behöver ljus för att växa men ett frö kan gro utan ljus. Då blir de första bladen gula och bleka – inte gröna. Ett frö kan också gro utan jord bara den får tillräckligt med fukt. För att fröet skall växa upp till en frisk planta behövs jord ganska snart efter groningen.

Att gro eller inte gro – det är frågan?

De fem förutsättningarna ljus, luft, fukt, jord och värme behöver alla växter i skilda proportioner när de väl har grott. För att börja gro behövs
alltså endast tre av förutsättningarna, vilka ska finnas i ett trädgårdsland när man sår frön på våren. Om endast ett frö sås i varje glas finns risken att
det är något fel på just det fröet. Ökar man till fem frön i varje glas ökar sannolikheten att några av fröna gror.


Senast uppdaterad: 2019-11-28 14:38