Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tropikhuset

  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 1 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 2 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 3 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 4 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 5 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 6 av 7
  • En bild som ligger i bildspelet
    Bild 7 av 7

I Tropikhuset är det nio meter högt i tak och hög temperatur och luftfuktighet året om. Temperaturen är aldrig lägre än 20 °C och luftfuktigheten ligger runt 80-95 %.

Här växer en blandning av regnskogsträd, lianer och storbladiga örter. På nära håll kan du studera välbekanta nyttoväxter som kakao, kanel, kardemumma, banan och bambu. Här finns också flera prydnadsväxter.

Vad är det som låter i tropikhuset?

Det är en Epipedobates anthonyi, ("Anthonys pilgiftsgroda"), en ca 2-3 cm stor groda i familjen pilgiftsgrodor (Dendrobatidae). Det är hanarna som avger det kväkande ljudet som påminner om kanariefågelns sång. Det hörs speciellt vid hög luftfuktighet, då hanarna markerar revir och vill locka till sig honor.

pilgiftsgroda

Normalt lever denna groda på upp till 2000 meters höjd på Andernas bergssidor i Peru och Ecuador. Sedan urminnes tider har amazonasindianerna i Colombia använt de giftigaste arternas hudsekret till att förgifta sina jaktpilar. Det är detta som gett grodfamiljen dess namn.

Varför är de här?

I slutet av 1980-talet hade några grodintresserade privatpersoner ett terrarium i Botaniskas Växthus. Terrariet togs bort 1993 men några av grodorna blev kvar. De utgör ingen fara för våra växter utan ses som ett naturligt och trevligt inslag i den tropiska miljön.

Är de giftiga?

Pilgiftsgrodorna hör till världens giftigaste grodor. Men de flesta arter är inte speciellt giftiga, och en del inte alls. Pilgiftsgrodor som fötts upp i fångenskap, som Botaniskas grodor, saknar de giftiga alkaloiderna. Man tror att grodorna i sin naturliga miljö får i sig giftet genom att äta vissa insekter, som i sin tur ätit giftiga växter. Liksom många andra arter av pilgiftsgrodor är Epipedobates anthonyi klassificerad som "nära hotad" av IUCN.


Senast uppdaterad: 2017-01-25 11:08