Köksträdgården

köksträdgården

I köksträdgården kan besökaren få inspiration till odlingen i den egna täppan. Varje år visas ett hundratal olika sorters grönsaker och ett fyrtiotal olika potatissorter. Grönsakssorterna är huvudsakligen ett urval från vanliga svenska fröfirmor. Vi visar olika sorter, färger och former av grönsakerna. Potatisutsäde sparas år från år och flera av våra sorter är kulturhistoriskt intressanta.

I det lilla växthuset odlar vi mer värmekrävande grönsaker som tomat, gurka, paprika och chilipeppar.

Vi visar olika sätt att odla – ett exempel är den runda rabatten nära växthuset som är en djupbädd där vi odlar pumpa och squash. Upphöjda odlingsbäddar och täckning med gräsklipp är andra metoder.

Informativa skyltar redogör för hur man kan odla enligt skiftesbruk. All odling i köksträdgården är giftfri.

I köksträdgården finns även perenna grönsaker såsom sparris och rabarber liksom fruktträd beskurna i varierande former och många olika slags bär.

Skolträdgården

För dagens barn är det långt ifrån självklart hur en potatis växer eller var en ärta kommer ifrån, då många av barnen lever och växer upp i städer och inte har samma förhållande till naturen som tidigare generationer. I skolträdgården kommer elever att under en vecka på hösten få skörda en del olika grönsaker som de sedan får jobba vidare med i skolan eller koka ihop till en härlig soppa. Trädgården har tidigare hållit liknande lektioner i mindre skala som har varit mycket uppskattade.


Senast uppdaterad: 2018-01-31 08:39