Skolträdgården

Skolträdgården

 

 

Tack alla elever och lärare från Ryaskolan, Svartedalsskolan, Påvelundsskolan och Kungsladugårdsskolan från både grund- och grundsärskolan för ett fantastiskt odlingsår 2016!

 

Snart är det vår! Då kommer nya elevern och lärare att odla med oss.

Eleverna kommer att besöka oss fyra gånger under växtsäsongen för att följa sina växter från sådd till skörd. Vi jobbar med olika teman på varje träff, allt från kompost och kretslopp till fotosyntes. Förhoppningen är att lärarna och eleverna få massor av inspiration och erfarenheter som de sedan kan använda på sina egna skolgårdar.

 

Mat förenar oss alla

En skolträdgård är en kraftfull lärandemiljö. Eleverna får en möjlighet att engagera sig i odling i liten skala och lära sig om ansvar. Genom att följa odlingsåret med allt vad det innebär, från vårförberedelserna till kompostering, sådd, skötsel och skörd utvecklar de en större förståelse för naturens kretslopp.


För många barn är en trädgård den enda chansen att komma nära naturen och det är inte alla som har den möjligheten. Att komma i kontakt med naturen i tidig ålder är oerhört viktigt. Forskning visar att barndomens naturupplevelser är starkt kopplade till vuxnas attityder till naturen.


Odling kan även bidra till elevernas hälsa. Barnen blir stolta över sina frukter och grönsaker och blir mer motiverade att smaka på nya saker. De får en förståelse för var maten kommer ifrån och hur den produceras. Trädgårdsarbete erbjuder även på ett brett utbud av fysisk aktivitet genom grävning, plantering och ogräsrensning. Dessutom är det en aktivitet som de kan fortsätta med under hela livet.

 

 Mat förenar oss alla! Kan det finnas ett bättre sätt att lära sig om växter och kretsloppet?

Är ni intresserade av att testa att odla tillsammans med era elever 2017 hör gärna av er.

Att odla med barn

Här finns faktablad och arbetsmaterial som kan användas för en skolträdgård eller vid andra tillfällen då du vill odla med barn.

 

Faktablad lök

Faktablad mangold

Faktablad morot

Faktablad potatis

Faktablad ruccola

Faktablad rädisa

Faktablad rödbeta

Faktablad solros

Faktablad tomat

Odla potatis

Odla solrosor

Odla tomater

Faktablad - ärter och bönor

Faktablad citronmeliss

Faktablad oregano

Faktablad mynta

 

Faktablad gurkört

Faktablad timjan

Faktablad persilja

Faktablad salvia

Aktivitet: Doft och smak hänger ihop!

Aktivitet Trötta ut ditt luktsinne

Doftpåsar och luktlekar

Hur torkar man örter?

Örtte

Örtsalt

 Fröbomber

 

Skolträdgården i Botaniska

Följ skolträdgårdens utveckling och barnens arbete på Instagram!

instagram.com/skoltradgard

 

Uno Wibells stipendium

Nu är det dags att söka! Stipendiet riktar sig mot skolungdomar som i skolan eller i organiserad form på fritiden vill genomföra något projekt inom botanik, växtlighet etc.

Läs mer


Internationell skolgårdskonferens

Den internationella skolgårdskonferensen Green Grounds for Health and Learning som hölls i Lund september 2016 blev en stor succé. Konferensen anordnades av medlemmar i ISGA Leadership Council från Naturskolan i Lund, Lunds kommun och Tankesmedjan Movium. Titta gärna på filmen:

Se filmen (på engelska)

uiqt|wB&rmvv%y5stqvojmzoH%vozmoqwv5{mrmvv%y5stqvojmzoH%vozmoqwv5{muiqt|wBiovm|i5ozmmvH%vozmoqwv5{miovm|i5ozmmvH%vozmoqwv5{muiqt|wBjw|ivq{si5|ziloizlmvH%vozmoqwv5{mjw|ivq{si5|ziloizlmvH%vozmoqwv5{m